Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
24.6.2022 15:50
Pomoćnik ministrice za bilateralne odnose Ljubo Grković primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Bjelorusije za Bosnu i Hercegovinu

Pomoćnik  ministrice za bilateralne odnose  u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Ljubo Grković primio je 24. juna 2022. godine u nastupnu posjetu novoimenovanog  ambasadora Bjelorusije za Bosnu i Hercegovinu  sa sjedištem u Budimpešti Uladzimira Ulakhovicha.

Pomoćnik ministrice Grković je na početku razgovora čestitao ambasadoru Ulakhovichu na nedavnoj predaji akreditiva i ozvaničenju rada u Bosni i Hercegovini, te izrazio srdačnu dobrodošlicu. Sagovornici su istakli očekivanje da će se prijateljski odnosi između dvije zemlje i dalje unaprjeđivati u svim oblastima djelovanja. Naglašena je potreba razmjena posjeta na svim nivoima, kao i nastavka održavanja političkih konsultacija.

Posebno je apostrofirana mogućnost privredne saradnje i trgovinske razmjene. U tom smislu obje strane su potencirale komparativne prednosti svojih ekonomija.

Ambasador Bjelorusije je istakao da je njegova zemlja jedan od većih izvoznika hrane, mineralnih đubriva, mašina, posebno transportnih i poljoprivrednih. Takođe je naglasio da Bjelorusija pridaje veliku važnost unaprjeđenju informacionih tehnologija, kao i izvozu proizvoda i usluga iz ove oblasti.

Pomoćnik Grković informirao je o prednostima poslovanja s Bosnom i Hercegovinom, ističući geografsku poziciju, bogatstvo zemlje rudama i mineralima, kao i stručnost radne snage. Pri tome je istakao privredne oblasti koje pružaju pogodnosti  za investicije i trgovinu, poput energetike, mašinske  i hemijske industrije, namjenske proizvodnje, agrara i drugih.

Sagovornici su se složili u ocjeni da oblast turizma doprinosi razvoju i da obje zemlje imaju potencijale koji još nisu u potpunosti iskorišteni.

Razmijenjena su mišljenja o političkim i društvenim prilikama u Bosni i Hercegovini i Bjelorusiji, posebno s aspekta ukrajinske krize, inflacije i problema u lancima snabdijevanja. Sagovrnici su istakli žaljenje zbog stradanja civila u Ukrajini i izrazili očekivanja da će sukob prestati i da će se pronaći diplomatsko rješenje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.