Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
12.5.2022 16:39
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH se održava TAIEX ekspertna misija o provedbi i izvršenju sankcija Evropske unije

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Evropskom komisijom, organizira TAIEX ekspertnu misiju o provedbi i izvršenju sankcija Evropske unije. Ekspertna misija TAIEX se održava od 11. do 13. maja 2022. godine u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Učesnici ekspertne misije iz Evropske komisije su kolege eksperti iz država članica EU Sven Sattler i Axl Use, te predstavnici bh. institucija nadležnih za provedbu međunarodnih restriktivnih mjera.

Tokom trodnevne radionice, eksperti iz država članica EU će prezentirati zakonski okvir EU sankcija, navesti praktične primjere njihove primjene, uloge i obaveze nadležnih organa, te diskutovati sa predstavnicima nadležnih institucija BiH o pitanjima od zajedničkog interesa kada je riječ o primjeni sankcija i izazova sa kojima se nadležne institucije susreću.

Na početku radne sesije 11. maja 2022. godine učesnicima se obratila vršilac dužnosti sekretara Ministarstva vanjskih poslova BiH Sihana Čekić Čaušević, koja je poželjela dobrodošlicu kolegama iz Delegacije EU i Evropske komisije, kao i predstavnicima bh. institucija nadležnih za provedbu restriktivnih mjera EU. Naglasivši članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji kao vanjsko-politički prioritet, istakla je važnost i zadovoljstvo održavanja ekspertne misije, te uvjerenje da će razmjena informacija tokom trodnevne radionice doprinijeti boljem razumijevanju ove problematike i izgradnji kvalitetnih mehanizama njihove provedbe.

Ekspertnu misiju TAIEX predložila je Evropska komisija slijedom povećane pozornosti koju EU usmjerava na provedbu sankcija EU, posebno u kontekstu aktuelnih geopolitičkih dešavanja. Činjenica da je prijedlog za realizaciju ovog događaja došao direktno od EK govori  o povećanom značaju koji EU pridaje provedbi sankcija unutar svojih partnerskih zemalja.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.