Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
13.12.2016 15:42
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa generalnim tajnikom Unije za Mediteran Fathallah Sijilmassijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 13. decembra 2016. godine sa generalnim tajnikom Unije za Mediteran Fathallahom Sijilmassijem, koji boravi u radnoj posjeti BiH.

Ministar Crnadak je istakao da je prioritet da se u regiji Mediterana postigne stabilnost, integracija i napredak društva, što je moguće samo uz odgovarajući ekonomski rast, kao i poboljšanje regionalnog dijaloga i suradnje između zemalja članica. Istaknuo je da je prihvatio poziv za učešće na ministarskoj konferenciji Unije za Mediteran, 23. januara 2017. godine u Barceloni na kojoj se biti usvojena mapa puta budućih aktivnosti organizacije. Ministar je istaknuo želju jačeg angažmana BiH u UzM, te je razmotrena mogućnost da BiH bude domaćin sastanka visokih zvaničnika UzM u 2017. godini. S obzirom na značaj kulture i interkulturnog dijaloga, kao i zbog činjenice da BiH može mnogo doprijeti u ovoj oblasti, ministar Crnadak je predložio organizaciju sastanka na ovu temu također u BiH.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o odnosima i budućoj suradnji Bosne i Hercegovine i Unije za Mediteran i u tom smislu naglašena potreba jačeg uključenja Bosne i Hercegovine u rad Tajništva UzM. Također je razgovarano o projektima Unije koji trebaju doprinijeti jačanju međusobne povezanosti zemalja regije Mediterana.

Generalni tajnik Sijilmassi je informirao o dosadašnjim i planiranim aktivnostima istaknuvši značajnu ulogu Evropske unije unutar Unije za Mediteran s obzirom da su sve članice EU ujedno i članice UzM.  Naglasio je da se regija Meditarana susreće sa izazovima izbjegličke krize, radikalizacije i migracija, te da će u takvoj situaciji, glavna misija UzM u 2017. godini biti jačanje aktivnosti na socio-ekonomskom razvitku regije kako bi se stvorili bolji uvjeti za život i time doprinijelo smanjenju tenzija i ukupnoj sigurnosti.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.