Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
9.2.2016 13:34
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa generalnim sekretarom Centralnoevropske inicijative ambasadorom Giovannijem Caracciolo di Vietrijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u ponedeljak, 8. februara 2016. godine u Sarajevu sa generalnim sekretarom Centralnoevropske inicijative (CEI) ambasadorom Giovannijem Caracciolo di Vietrijem. Glavna tema razgovora su bile aktivnosti CEI tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine navedenom regionalnom inicijativom u 2016. godini.

Ministar Crndak je tokom razgovora sa delegacijom Sekretarijata CEI (sjedište u Trstu) istaknuo da se BiH zalaže za ostvarivanje strateških ciljeva Centralnoevropske inicijative, a to su kohezija i ujedinjavanje Evrope i fokusiranje na saradnju unutar CEI, naročito na podršku u jačanju kapaciteta manje razvijenih zemalja članica.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina ostvaruje aktivnu saradnju sa drugim zemljama članicama u različitim oblastima i podržava veoma važnu ulogu koju CEI ima u evropskom integracijskom procesu, i aktivnu saradnju inicijative s nizom međunarodnih organizacija i institucija.

Ministar Crnadak je naglasio da je Bosna i Hercegovina u okviru CEI posebno zainteresirana da kroz regionalnu saradnju uloži maksimalan doprinos: kreiranju regiona Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope uopće kao prostora u kojem se geografske, privredne i socio-kulturološke razlike pretvaraju u iskoristive potencijale razvoja; daljnjoj promociji integracije svih država Zapadnoga Balkana u EU; transportnoj povezanosti regiona; biznis dimenziji, s posebnim osvrtom na jačanje poduzetništva, dosljednom provođenje Plana aktivnosti CEI za period 2014 – 2016. godina, kao i saradnji s međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Ministar Crnadak je generalnog sekretara Caracciolo di Vietrija upoznao da Bosna i Hercegovina u okviru predsjedavanja CEI, koje je preuzela 1. januara, namjerava, između ostalog, biti domaćin dva sastanka političkih direktora CEI-a kao i domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica CEI (u isto vrijeme i sastanka zemalja Zapadnog Balkana) koji bi trebao biti održan 29. juna 2016. godine u Banja Luci.

Centralnoevropska inicijativa (CEI) je regionalni forum za saradnju i konsultacije između zemalja članica, osnovana 1989. godine u Budimpešti. Zemlje članice CEI su: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina, od kojih su njih deset članica Evropske unije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.