Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
26.2.2015 15:52
Dr Lagumdžija - ambasador Yamazaki: Vlada Japana umjesto obećanih 10 miliona KM, Bosni i Hercegovini na raspolaganje stavila 27 miliona KM nakon poplava

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija i ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki potpisali su i razmijenili 26. februara 2015. godine u Sarajevu Nota sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za 2014. godinu – projekat: „Neprojektna pomoć Vlade Japana za nabavku opreme koju proizvode mala i srednja poduzeća u Japanu (2014)“, vrijednosti 3,2 miliona KM.

Dr Lagumdžija se nakon potpisivanja u ime Vijeća ministara BiH zahvalio ambasadoru Yamazakiju i Vladi Japana na dosadašnjoj vanredno konstruktivnoj saradnji i kontinuiranoj podršci obnove i rekonstrukcije u različitim segmentima života u BiH. Između ostalog je naglasio da je Japan zemlja koja je od 1996. godine do danas u obnovi i izgradnji Bosne i Hercegovine implementirala više od 200 projekata za čiju realizaciju je osigurala oko 600 miliona eura.

Dr Lagumdžija se posebno zahvalio za pomoć koju Japan pruža našoj zemlji nakon prošlogodišnjih poplava i istaknuo da je Vlada Japana, iako je na donatorskoj konferenciji u Briselu obećala pomoć od 10 miliona KM, do sada kroz različite projekte Bosni i Hercegovini stavila na raspolaganje gotovo 27 miliona KM, što je neuporedivo veći iznos od obećanog.

Dr Lagumdžija se također posebno zahvalio i na sredstvima koja su osigurana današnjim potpisivanjem Nota sporazuma, a koja će biti utrošena za nabavku tehnološki napredne opreme koju proizvode mala i srednja poduzeća u Japanu, poput automatskog sistema za osmatranje vremenskih prilika, sistema osmatranja i mjerenja padavina, sistema osmatranja vremenskih prilika za poljoprivredni sektor, sistema ranog upozoravanja na nivo vodostaja, opreme za osmatranje vremenskih prilika u vazdušnom saobraćaju, sistema osmatranja vremenskih prilika za drumski saobraćaj, opreme za praćenje seizmičke aktivnosti, opreme za zaštitu životne sredine (rijeka i jezera), opreme za prečišćavanje vode, sistema upozoravanja od poplava i klizišta, kao i medicinske opreme.

Ambasador Yamazaki je tokom obraćanja između ostalog naglasio da su prošlogodišnje poplave i klizišta ukazali na potrebu razvoja sistemskog pristupa upravljanju prirodnim katastrofama, te da će oprema koja je osigurana u okviru projekta doprinijeti jačanju operativnih kapaciteta nekih ključnih institucija u BiH, kao što su agencije za vodna područja, hidrometeorološki zavodi i entitetske uprave za civilnu zaštitu, kojima je potrebna nova i tehnološki naprednija oprema.

„Ovaj projekat je nastavak prošlogodišnjeg projekta vrijednog 4,6 miliona KM u okviru kojeg će biti donirana oprema institucijama koje će biti primaoci i ovogodišnjeg granta, a na čijoj realizaciji trenutno rade nadležne institucije u BiH u saradnji sa agentom kojeg je imenovala Vlada Japana.

U isto vrijeme, sredstva za finansiranje ovog projekta dio su sredstava namijenjenih za sanaciju štete od poplava u iznosu od 5 miliona eura (oko 10 miliona KM) koje je Japan obećao na donatorskoj konferenciji u julu 2014. godine“, pojasnio je ambasador Yamazaki.

Ambasador Yamazaki je izrazio zadovoljstvo jer će navedeni obećani iznos biti premašen i naglasio da će kroz program dodjele bespovratnih sredstava lokalnim zajednicama, program neprojektne pomoći, kao i kroz tzv. dopunski budžet, Japan osigurati gotovo 27 miliona KM pomoći za oporavak od poplava.

Istaknuo je da će cjelokupna pomoć biće realizirana kroz projekte u različitim vitalnim sektorima poput obrazovanja, javnog zdravstva, deminiranja, zaštite životne sredine itd. Pored toga, u lokalnim zajednicama koje su pretrpjele najveće štete od poplava i klizišta bit će realizirani Projekat upravljanja rizicima od klizišta i Projekat obnove centara za djecu sa invaliditetom, u vrijednosti od oko 6 miliona KM.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.