Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.3.2024 22:55
Povećanje vidljivosti ekonomske diplomatije MVP BiH i promovisanje mogućnosti ulaganja

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa njemačkim Društvom za međunarodnu saradnju GIZ (Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit) organiziralo je 20. marta 2024. godine webinar pod naslovom “Povećanje vidljivosti ekonomske diplomatije MVP BiH i promovisanje mogućnosti ulaganja” koji se bazirao na teme: investicije, izvoz i razvoj turizma.

Bosna i Hercegovina je zemlja sa bogatim kulturnim naslijeđem i raznolikim društvom. Te karakteristike je spajaju sa europskim vrijednostima i čine je vrijednim i interesantnim budućim partnerom Europskoj uniji. S druge strane želja za građenjem budućnosti unutar EU ne samo da će pružiti ekonomski napredak i stabilnost, već i promovisati pomirenje i jedinstvo u državi.

Pomoćnica ministra za multilateralne odnose MVP BiH Aida Hodžić naglasila da Bosna i Hercegovina očekuje značajne odluke iz Brisela sa sastanka Evropskog vijeća u vezi sa otvaranjem pristupnih pregovora, te je istakla da je mnogo napora učinjeno iz sjedišta MVP BiH  i DKP BiH na lobiranju kod zemalja članica EU za donošenje pozitivne odluke. Također je istakla da se BiH priprema za narednu fazu u procesu evropskih integracija, te da je pravi momenat da intenzivnije radi na unapređenju imidža Bosne i Hercegovine, kako bi partneri u svijetu vidjeli BiH kao jednu od najatraktivnijih regionalnih i evropskih destinacija za investicije i turizam.

Šef Odsjeka za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju MVP BiH Dražen Gagulić je kao moderator pozvao na otvoreni razgovor i raspravu o segmentima koji utiču na stanje u određenim oblastima u našoj zemlji sa nadom da će danas biti istaknuti dobri i nadasve primjenjivi zaključci koji ukazuju  na dobre namjere za buduće aktivnosti. Ovaj današnji sastanak je okarakterisao kao veoma značajan za sve nas u Bosni i Hercegovini, a teme koje su postavljene dominiraju posljednjih godina političkom, diplomatskom i ekonomskom scenom kako u EU tako i u cijelom svijetu kao što su okolišna politika i klimatska diplomatija te razvoj turizma, a te važne ekonomske grane su sredstva izmjene imidža jedne zemlje.

Savjetnik u Kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Dino Selimović naglasio je da je za uspješno ostvarivanje zacrtanih ciljeva, nužna strateška sinergija i koordinirano djelovanje Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, Vanjskotrgovinske / Spoljnotrgovinske Komore BiH i drugih.

Razgovarano je o pružanje informacija, analiza i savjeta eventualnim investitorima o poslovnom i investicijskom okruženju što je  baza su za potencijalna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini. Posebno je istaknut 13. Sarajevo Business Forum, koji će biti održan 21.-23. maja 2024. godine kao ključno mjesto susreta i razmjene ideja između domaćih i stranih poslovnih zajednica. Selimović je naglasio važnost Agencije za promociju izvoza (BHEPA) Vanjskotrgovinske / Spoljnotrgovinske komore BiH i njenih aktivnosti s ciljem promocije naše zemlje kao zemlje izvoznika.

Na sastanku (webinar-u) je razgovarano o novoj inovativnoj digitalnoj platformi koja će omogućiti brzo i efiksno podnošenje zahtjeva za vize za dolazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu „eStranac“ čime se značajno podstiče poslovna saradnja i turizam. Na tome Ministarstvo vanjskih poslova sa partnerskim institucijama ubrzano radi. DKP-ima je prezentovana i nova, sveobuhvatna online platforma https://DiscoverBiH.com koja promoviše turističke atrakcije i destinacije u Bosni i Hercegovini. Platforma pruža informacije o kulturnom nasljeđu, prirodnim ljepotama i gastronomskim doživljajima zemlje.

Selimović je podsjetio na nedovoljno iskorišteni resurs i alat, digitalnu platformu  “Ekonomska diplomatija Ministarstva vanjskih poslova BiH” dostupnu na linku: https://ekonomskadiplomatija.mvp.gov.ba koja olakšava promociju ekonomske saradnje BiH s međunarodnim partnerima, omogućuje brzu razmjenu informacija i brži protok informacija (upita/odgovora) prema DKP-ima, poticanje investicija, jačanje trgovinskih odnosa, povećanje izvoza, priliv turista i dr.

GIZ je predstavljala projekt menadžerica iz odjela  Regionalna saradnja za EU integracije – RCEI  Savetka Tomova, a pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirza Hujić prezentirao je “okolinske politike i klimatsku diplomatiju”. O turizmu kao sredstvu izmjene imidža zemlje govorio je stručnjak za održivi turizam i planiranje okoliša, te upravljanje projektima Tim Clancy.

Sagovornici su između ostalog uočili potrebu za većim brojem investicijskih projekata koji bi bili spremni za eventualne investitore kao i značaj angažmana  diplomatsko-konzularnih predstavništava u privlačenju stranih delegacija i potencijalnih učesnika u budućim zajedničkim projektima. 

Zaključeno je da fokusirajući se  na posvećenost reformama u Bosna i Hercegovina može ubrzati pregovarački proces sa EU i otvoriti put za svjetliju, prosperitetniju budućnost. Istovremeno je potrebno angažirano raditi na promjeni imidža i pozitiviranju narativa o BiH, a samo zajedno može se istinski pomoći privredi Bosne i Hercegovine.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.