Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
18.3.2024 14:37
Prvi pripremni sastanak ministarstava vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6) za predstojeći samit u okviru Berlinskog procesa

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bilo je domaćin 14. marta 2024. godine prvog koordinacijskog i pripremnog sastanaka ministarstava vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), uoči predstojećeg samita u okviru Berlinskog procesa. Sastanak su otvorili p/o pomoćnica ministra za multilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Aida Hodžić, GIZ voditeljica programa Regionalne saradnje za EU integracije Gudrun Kramer i ambasador Savezne Republike Njemačke Thomas Fitschen.

P/o pomoćnica ministra, Aida Hodžić istaknula je da je u svom izvještaju Evropska komisija dala preporuku za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, te izrazila nadu da će zemlje članice prepoznati važnost ove preporuke i donijeti Odluku o otvaranju pregovora 21. marta 2024. godine. P/o pomoćnica ministra Hodžić je istakla da je Berlinski proces veoma važan koherentni dio za integracije Bosne i Hercegovine ali i čitavog regiona u Evropsku uniju. Također, p/o pomoćnica ministra je istaknula i važnost regionalne saradnje i razvijanje dobrosusjedskih odnosa kao jednog od vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.

Ambasador SR Njemačke Thomas Fitschen je istaknuo da se ove godine obilježava 10. godišnjica od pokretanja Berlinskog procesa, te je naglasio da Njemačka kao predsjedavajuća želi da sve učesnice u ovom procesu podstakne na unapređenje regionalne saradnje, održavanje dobrosusjedskih odnosa, te je naglasio važnost Zajedničkog regionalnog tržišta.

Frédéric Jörgens iz Odsjeka za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke je ukazao na ključne komponente Berlinskog procesa, te predstavio prioritetni fokus djelovanja njemačkog predsjedavanja u okviru Berlinskog procesa.

U ime Njemačke razvojne saradnje prisutne je pozdravila Gudrun Kramer. Gospođa Kramer je naglasila da regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju suštinski dio procesa proširenja EU. GIZ projekat o regionalnoj saradnji za evropske integracije i Mreža ministarstava vanjskih poslova služi kao „krovni projekat“ kada je u pitanju promocija Berlinskog procesa kroz pružanje platforme za koordinaciju ministarstava vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i njihove blagovremene i efikasne pripreme za samite Berlinskog procesa.

Pranvera Kastrati v.d. voditelja programskog odsjeka pri Vijeću za regionalnu saradnju, istaknula je posebnu pažnju akcijskom planu zajedničkog regionalnog tržišta koje ima za cilj povećanje atraktivnosti i konkurentnosti regije i približavanje regije tržištu Evropske unije.

Tokom sastanka učesnici su govorili o novom Planu rasta za Zapadni Balkan te njegovim pozitivnim implikacijama na socio-ekonomski razvoj u regionu. Također se razgovaralo o razvoju poljoprivrede, trgovine, kao i edukacije i saradnje mladih.

Sastanak je organizovan uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH  u ime njemačke Vlade.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.