Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
1.1.2024 11:20
Bosna i Hercegovina preuzela predsjedavanje Fondom za Zapadni Balkan

Bosna i Hercegovina je 1. januara 2024. godine od Republike Albanije preuzela jednogodišnje predsjedavanje Fondom za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund-WBF).

Članice Fonda su zapadnobalkanska šestorka, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo*, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Osnovni cilj WBF-a je jačanje civilnog društva uz saradnju članica i poticanje evropskih integracija. Ciljevi fonda se ostvaruju kroz finansiranje projekata civilnog društva u oblasti promocije kulturne saradnje, istraživanja i saradnje u obrazovanju, naučne razmjene, te održivog razvoja.

Bosna i Hercegovina je ranije najavila da će tokom svog predsjedavanja, kao država posvećena daljem jačanju regionalne saradnje i razvoja civilnog društva koji su važni elementi procesa evropskih integracija, raditi na boljoj vidljivosti Fonda.

Javni pozivi za projekte se objavljuju jednom godišnje. U toku je realizacija 6. javnog poziva. Vrijednost pojedinačnih projekata je do 15.000 eura. Pored ovog, WBF dodjeljuje i MOVE grantove, koji omogućuju pojedincima da učestvuju u istraživanju, ili sastancima u nekoj od članica regije.

Pri dodjeli grantova vodi se računa o jednakoj geografskoj distribuciji, tako da organizacije i institucije iz  naše države uvijek dobiju šestinu odobrenih projekata.

Fond se finansira iz kontribucija ugovornih strana, te donacija drugih država i organizacija.

Fond za Zapadni Balkan je osnovan 2015. godine odlukom ministara vanjskih poslova zapadnobalkanske šestorke, a počeo je sa radom dvije godine kasnije. Sjedište Sekretarijata Fonda je u Tirani.

Više informacija o Fondu i otvorenim pozivima se može naći na stranci: http://westernbalkansfund.org/.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.