Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
5.10.2023 15:15
Pomoćnik ministra vanjskih poslova Frano Planinić održao konzularne konzulatacije sa Republikom Hrvatskom

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Frano Planinić je 05. studenog 2023. godine održao konzularne konzulatacije sa delegacijom Republike Hrvatske koju je predvodio ravnatelj Uprave za konzularne poslove Vinko Ljubičić.

Tokom sastanka su analizirani odnosi između dvije države sa naglaskom na konzularne poslove, a jedna od glavnih tema je bio ovogodišnji ulazak Hrvatske u Šengenski prostor.

Razmjenjena su iskustava oko mnogih pitanja kao što su vizna politika EU, primjena biometrije viza, vanjski pružatelјi usluga kao izvrstan mehanizam koji se dokazao u zemlјama EU, migracioni izazovi, suradnja u oblasti granice i intenziviranje suradnje komisija za granice između dviju država.

Sugovornici su takođe razmotrili listu sporazuma koji su u fazi pregovaranja, te je utvrđena potreba stalne komunikacije ministarstava u svrhu podrške BiH u prilagođavanju sistemima i politikama EU što predstoji našoj zemlјi u fazi pregovora sa Evropskom unijom.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.