Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
5.10.2023 15:26
Ministarstvo vanjskih poslova BiH domaćin sastanka učesnika programa „Horizontal Facillity za Zapadni Balkan i Tursku 2023.-2026.“

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine domaćin je 05. oktobra 2023. godine Prvom sastanku Upravnog odbora zemlje korisnice zajedničkog programa Europske unije i Vijeća Europe „Horizontal Facillity III za Zapadni Balkan i Tursku 2023.-2026.“ .

Program „Horizontal Facility III za Zapadni Balkan i Tursku“ je zajednička inicijativa Europske unije i Vijeća Europe koja će trajati  od 2023. do 2026. godine. Ovaj program podržava korisnice u ispunjavanju njihovih reformskih agendi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, kao i u usklađivanju sa evropskim standardima, što je prioritet i u procesu proširenja Europske unije.
Namijenjen je pružanju pomoći vlastima u regiji u usklađivanju sa europskim standardima u šest ključnih oblasti: “Jačanje efikasnosti i kvaliteta pravde u Bosni i Hercegovini”, “ Dalje jačanje postupanja s pritvorenim i osuđenim osobama u skladu s europskim standardima u Bosni i Hercegovini”, “Akcija protiv korupcije, pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini”, “Za jednaku, uključivu i tolerantnu Bosne i Hercegovine ”, “Kvalitetno obrazovanje za sve” i  “Zaštita slobode izražavanja i slobode medija u Bosni i Hercegovini – PROFREX ”.

Sastanak je ispred Ministarstva vanjskih poslova BiH otvorila  pomoćnica ministra za multilateralne odnose po ovlaštenju  Emina Merdan. U svom obraćanju istakla je da Ministarstvo ostaje opredijeljeno za nastavak saradnje i koordinaciju programa u ime institucija Bosne i Hercegovine.
„Kao članica Vijeća Europe i kandidat za članstvo u Europskoj uniji, Bosna i Hercegovina dijeli i promoviše vrijednosti Vijeća Europe i Europske unije. Stoga ostajemo posvećeni jačanju demokratije i institucija, zaštiti i promociji ljudskih prava i vladavine prava“, rekla je Merdan.
 
Šef operacije u Odsjeku za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Europske unije u BiH Karel Lizerot  naglasio je da je EU posvećeni partner BiH u procesu provođenja reformi u ključnim oblastima. Naveo je da je Zapadni Balkan geostrateški prioritet za EU i da je u zajedničkom interesu ubrzati proces proširenja hitno potrebnim reformama sa europskom perspektivom kao glavnom pokretačkom snagom.

Šef Odjeljenja za programiranje i mobilizaciju resursa u Direktoratu za koordinaciju programa Vijeća Europe Šnuc Rudolf Dur izjavio je: „Ovaj program kreiran je kako bi obezbijedio korist za građane i građanke BiH. Moramo osigurati inkluzivnost, što znači da napredak reformi u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije nikog  ne ostavlja po strani“.

Učesnici su se složili da je dosadašnja provedba projekta „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“ dala vidljive, konkretne  rezultate, te ocijenili drugu fazu koja se zvanično završava u decembru ove godine kao veoma uspješnu i efikasnu.  Najavili su još snažniji entuzijazam u  budućnosti kroz   pomoći vlastima Bosne i Hercegovine i čitave regije u trećoj  fazi programa „Horizontal Facility III za Zapadni Balkan i Tursku 2023.-2026.“ .



23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.