Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.6.2024 21:39
Ambasada BiH u Vašingtonu organizirala književno veče posvećeno književnici Senki Marić

Ambasada Bosne i Hercegovine u Vašingtonu je 08. juna 2024. godine organizirala književno veče posvećeno našoj poznatoj i višestruko nagrađivanoj književnici iz Mostara Senki Marić. Književno veče je organizirano u saradnji sa fondacijom "BHeart", američkom neprofitnom organizacijom koja okuplja dijasporu.

Ambasador BiH u SAD Sven Alkalaj je pozdravio prisutne goste u ambasadi, te je u svom obraćanju naglasio da organizacije kao što je "BHeart", putem svog rada i zalaganja za bosansko-hercegovačke žene i njihove porodice, i hrabre i otvorene spisateljice poput Marić, doprinose borbi za progresivnije, ravnopravnije i ekonomski jače društvo.

Razgovor sa književnicom Senkom Marić je vodila novinarka, spisateljica i bivša stipendistica Fullbright programa u Americi Ajla Terzić. Terzić je odala priznanje ambasadi na otvaranju svog prostora za književne teme i ženske autore. Program je, u čast svoje mostarske gošće, bio upotpunjen hercegovačkim sevdalinkama u uvijek izuzetnoj i nadahnutoj izvedbi dr Asima Haračića, a gosti su imali priliku probati hercegovačka vina i slastice.

Pjesnikinja i spisateljica Senka Marić je autorica romana "Kintsugi tijela" koji je 2018. godine dobio nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman na teritoriji BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Njen drugi roman "Gravitacije" je 2022. godine nagrađen nagradom "Štefica Cvek". Marić boravi u Sjedinjenim Američkim Državama na poziv Univerziteta u Ajovi. Na svom karizmatičnom subotnjem nastupu u ambasadi, ova darovita spisateljica je američkoj i bh. publici najavila skori izlazak svoje nove knjige koja će obrađivati teme vezane za njeno američko iskustvo na poznatoj spisateljskoj radionici u Ajovi.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.