Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
6.6.2024 20:40
U Kulturno-informativnom centru Ambasade BiH u Zagrebu otvorena samostalna izložba likovne umjetnice Aleksandre Kokotović

U Kulturno-informativnom centru Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu 06. juna/lipnja 2024. godine otvorena je samostalna izložba likovne umjetnice Aleksandre Kokotović pod nazivom "Odjeci vremena: Putovanje kroz sjećanje i mit".
Aleksandra Kokotović je bosanskohercegovačka umjetnica koja je rođena u Sarajevu, a diplomirala je na Accademia del Lusso u Italiji. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Aleksandra Kokotović priredila je oko pedeset samostalnih izložbi i sudjelovala na oko devedeset kolektivnih izložbi u SAD, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Libanonu, Egiptu, Bugarskoj, Austriji, zemljama regije, a u martu/ožujku 2020. godine predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na velikoj međunarodnoj izložbi u Dubaiju.

Izložbu je otvorila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal istakavši da nas umjetnost Aleksandre Kokotović motivira da promišljamo o našim vlastitim iskustvima i gledamo svijet iz nove perspektive. Ambasadorica je istakla da je Bosna i Hercegovina, kao i čitava regija, bogata je talentima i umjetnicima koji kroz svoja dijela pričaju priče o našoj historiji, kulturi i identitetu, te da se Aleksandra Kokotović se svojim radom pridružuje toj velikoj tradiciji istovremeno donoseći svježinu i inovativnost u naš umjetnički pejzaž.

Kritički osvrt o izloženim radovima dao je likovni umjetnik iz Sarajeva Mak Hubjer, koji je rekao u svojoj zreloj fazi umjetničkog stvaralaštva Aleksandra neprestano traga za suštinskim elementima umjetnosti, često razbijajući forme i kreirajući nova umjetnička rješenja.
Govoreći o svojim radovima sama umjetnica je istakla da je koncept izložbe međupovezanost osobne i kolektivne historije, nasljeđa predaka i dubokog uticaja prirode i snova na ljudsku svijest. Svaka slika služi kao portal u carstvo gdje se spajaju nostalgija, težnja i uzvišeno, a izložba u cjelini istražuje dubinu ljudskog iskustva kroz prizmu vremena, sjećanja i mitova. U tom kontekstu, svako dijelo predstavlja točku susreta između osobnih narativa i šireg kulturnog nasljeđa, istražujući kako nasljeđe naših predaka oblikuje naše razumijevannje sebe i svijeta oko nas.

Otvorenju izložbe prisustvovali su veleposlanici Republike Koreje i Malezije, članovi diplomatskog zbora, predstavnici udruga, udruženja i zajednica registriranih u Hrvatskoj kao i osobe iz umjetničkog i kulturnog života Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Fotografije su autorski rad fotografa Ognjena Karabegovića.


 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.