Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
27.3.2024 23:33
Kulturno-informativni centar Ambasade BiH u Zagrebu organizirao izložba "Priče" likovnog umjetnika Ivice Šimića

Kulturno-informativni centar Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu organizirao je izložbu umjetničkih djela likovnog umjetnika Ivice Šimića pod nazivom "Priče". Izložbu je 27. ožujka 2024. godine otvorila i prisutne uzvanike i goste pozdravila veleposlanica BiH u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal.
 
O izloženim radovima govorio je viši kustos u Muzeju Mimara u Zagrebu i poznati kolekcionar umjetnina Slaven Perović, kazavši da Šimićevo likovno stvaralaštvo prati duži niz godina. Perović je posebno naglasio originalnost Šimićevog likovnog izraza, koji kao takav je prepoznatljiv u likovnim krugovima Zagreba.

Autor Ivica Šimić je rekao da se u njegovim slikama-pričama pojavljuju neobičan vojnik, gusan, guščarica na Savi, Maljevičev sjekač drva, svrake, te da da je zato naziv izložbe "Priče". U likovnom Šimićevom svijetu, hrabri gusan strada u borbi s vojnikom, a Maljevičev sjekač se obrušava na slike koje mu se baš i ne sviđaju. Kako kaže Šimić "za razliku od romantičnog orginala, u novom svijetu nema guski na prašnoj cesti i vremena kad su bajke bile moguće, a tehnologija dolazi zarobiti svijet".

Slikar Ivica Šimić rođen je u Brčkom. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1984. godine. Od te godine aktivno se bavi slikarstvom ali i drugim oblicima umjetničkog rada. Do 1988. godine stvara kao slobodni umjetnik, a nakon te godine radi kao likovni pedagog u Zagrebu.

Izlagao je na više kolektivnih izložbi, a izložba u Kulturno-informativnom centru Bosne i Hercegovine u Zagrebu je njegova dvanaesta samostalna izložba koja će biti otvorena za posjetitelje do 08. travnja 2024. godine.


 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.