Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.2.2024 16:08
Promocija knjige "Diplomatija Bosne i Hercegovine od nezavisnosti do Dejtona" Nerkeza Arifhodžića u Kulturno-informativnom centru Ambasade BiH u Zagrebu

Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu je 08. februara 2024. godine u dvorani Kulturno-informativnog centra Ambasade BiH  u Zagrebu organizovalo promociju knjige "Diplomatija Bosne i Hercegovine od nezavisnosti do Dejtona" čiji je autor Nerkez Arifhodžić, bivši ambasador Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal je u ime domaćina pozdravila  autora, promotore i prisutne goste koji su u potpunosti ispunili dvoranu Kulturno-informativnog centra.

U predstavljanju knjige, pored autora, učestvovali su redovna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić, bivši diplomata SFRJ i Republike Hrvatske akademik Damir Grubiša, pisac, urednik, recezent i ugledni javni radnik akademik Esad Bajtal, te vanredni profesor na Katedri filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu Pavle Mijović.

U razgovoru o knjizi istaknuto je da knjiga predstavlja jedan od prvih, pionirskih koraka, u istraživanju razvoja bosanskohercegovačke diplomatije i ista doprinosi boljem razumijevanju diplomatskih dešavanja u i oko Bosne i Hercegovine, kao i na prostoru bivše SFRJ, u ratnim devedesetim godinama prošlog vijeka.

Autor u knjizi daje kompletan prikaz razvoja diplomatije u Bosni i Hercegovini, izazove, prepreke i lutanja sa kojima se susretala diplomatska služba tek stvorene države opterećene ratom i ratnim prilikama. U pisanju knjige autor je koristio različite i brojne istorijske izvore, kao i lične izvještaje i zabilješke iz vremena aktivnog učestvovanja u diplomatiji Bosne i Hercegovine.


 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.