Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
14.11.2023 16:15
Ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal u nastupnoj posjeti kod gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal bila je 14. novembra 2023. godine u nastupnoj posjeti kod gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića. 

Tom prilikom, gradonačelnik Tomašević zaželio je dobrodošlicu i uputio čestitke ambasadorici Kovačević-Bajtal na mandatu u Republici Hrvatskoj. Naglasio je da Grad Zagreb njeguje dugogodišnju izvrsnu saradnju s Gradom Sarajevom, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine koje je, između ostalog, i službeno posjetio. Istakao je kako saradnja Zagreba i gradova Bosne i Hercegovine može biti još bolja.

Zahvalivši gradonačelniku na dobrodošlici, ambasadorica Kovačević-Bajtal informirala je sagovornika o radu Ambasade BiH i Kulturno-informativnog centra, te iskoristila priliku pozvati gradonačelnika Tomaševića na izložbu eminentnih bosansko-hercegovačkih slikara  "Hoditi Bosnom i Hercegovinom", iz privatne zbirke akademika dr. Asima Kurjaka, koja se organizira povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u dvorani Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine u Zagrebu.

Razgovaralo se i o mogućoj saradnji u području političkih, kulturnih i ekonomskih inicijativa, kao i unaprjeđenju saradnje u sektoru za saobraćaj. Također je iznesen i prijedlog ponovnog uspostavljanja željezničkog saobraćaja (putna i teretna linija) između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te konstatirano da ponovno uspostavljanje zračnog saobraćaja između Zagreba i Mostara doprinosi razvoju turizma i drugih bliskih privrednih sektora.

Ambasadorica Kovačević-Bajtal je iznijela prijedlog da se, zbog potreba privrede Bosne i Hercegovine, pored dva granična prijelaza tzv. BIP-a, odnosno prijelaza sa potpunim inspekcijskim nadzorom (Graničnog prijelaza Bijača i Graničnog prijelaza Gradiška), uspostavi još jedan granični prijelaz takvih karakteristika, koji bi bio opremljen posebnim laboratorijama za izvoz roba biljnog i životinjskog porijekla.

Ambasadorica Kovačević-Bajtal na kraju se zahvalila gradonačelniku Tomaševiću na sastanku te izrazila nadu da se postojeća dobra saradnja proširi i na ostala privredno-poslovna i društvena područja.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.