Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
15.9.2023 15:46
Stalni predstavnika BiH pri Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO) Osman Topčagić predao akreditivna pisma generalnom sekretaru IMO Kitacku Limu

Stalni predstavnika Bosne i Hercegovine pri Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (The International Maritime Organization, IMO) Osman Topčagić, koji je i ambasador BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, predao je akreditivna pisma generalnom sekretaru IMO Kitacku Limu 15. septembra 2023. godine u sjedištu Međunarodne pomorske organizacije u Londonu.

Generalni sekretar IMO-a je tokom razgovora nakon formalne predaje akreditiva, poželio mnogo uspjeha u radu ambasadoru Topčagiću, te izrazio poseban interes za geopolitičke činjenice o BiH kao državi sa izlazom na more bez međunarodnog pristaništa/luke, kao i za prednosti koje BiH kao obalna država i punopravna članica IMO-a može imati u budućem gospodarskom razvoju.

Ambasador Topčagić je informisao Generalnog sekretara o redovnom učešću BiH na najvažnijim multilateralnim sastancima i konferencijama IMO-a, te potrebi da BiH bude kontinuirano informisana o pomorskim propisima i aktualnim dešavanjima radi unapređenja bilateralnih odnosa i multilateralne saradnje BiH sa drugim državama članicama IMO. Ambasador Topčagić je također naglasio da navedena saradnja otvara mogućnosti razmjene znanja, tehničke pomoći i drugih oblika saradnje na pitanjima vezanim za pomorstvo. Istakao je da aktivnim angažmanom u okviru IMO i usklađivanjem svojih politika, zakona i prakse sa međunarodnim pomorskim standardima, BiH može doprinijeti globalnoj pomorskoj sigurnosti i zaštiti okoliša u skladu sa konvencijama i standardima Organizacije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.