Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
12.9.2023 11:45
Ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal razgovarala sa ambasadoricom Kraljevine Maroko Nour El Houda Marrakchi

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal sastala se 11. septembra 2023. godine sa ambasadoricom Kraljevine Maroko za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Zagrebu Nour El Houda Marrakchi.

 

Do susreta je došlo nakon što je Ambasadi Kraljevine Maroko u Zagrebu uručeno pismo saučešća ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića upućeno ministru vanjskih poslova Kraljevine Maroko, povodom zemljotresa koji je uzrokovao gubitak ljudskih života i nanio ogromnu materijalnu štetu.

 

Tokom razgovora, ambasadorica Marrakchi je informirala ambasadoricu Kovačević-Bajtal o posljedicama razornog zemljotresa i aktivnostima koje poduzima Vlada Maroka. Obavijestila je da Vlada Maroka radi na identifikaciji potreba te će u narednom periodu  uputiti svoje konkretne zahtjeve svim zemljama koje su izrazile spremnost pomoći. Ambasadorica Marrakchi se zahvalila Bosni i Hercegovini na iskazanom saosjećanju i spremnosti bosanskohercegovačkih institucija da pruže pomoć.

 

Ambasadorica Kovačević-Bajtal je u svoje ime izrazila duboko saučešće i saosjećanje sa boli i patnjama porodica poginulih i povrijeđenih u ovim teškim trenucima. Također je informirala sagovornicu o aktivnostima Društva Crvenog krsta Bosne i Hercegovine i Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“, koji su aktivirali humanitarni broj za donacije stanovništvu Maroka.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.