Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
11.9.2023 12:05
Ambasador BiH u NR Kini Siniša Berjan učestvovao na otvaranju Konferencije „Put svile“
Ambasador Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini Siniša Berjan, na poziv guvernera Gansu provincije, učestvovao je od 05. do 07. septembra 2023. godine na 6. međunarodnoj kulturnoj izložbi „Put svile“, koja se održala u gradu Dunhuangu na sjeverozapadu Kine.

Ambasadoru Berjanu ukazana je čast da bude jedan od četiri uvodna govornika na glavnoj konferenciji ove međunarodne izložbe, u čijem je fokusu bila trgovina i kulturna saradnja između zemalјa duž „Puta svile“.

U svom obraćanju ambasador Berjan je naglasio brojne benefite Inicijative „Jedan pojas, jedan put“, koja ima za cilј da ojača ekonomsku, političku i kulturnu saradnju zemalјa duž starog „Puta svile“. Ambasador je istakao da BiH od samog početka aktivno podržava i učestvuje u aktivnostima Inicijative, u okviru mehanizma saradnje između Kine i zemalјa centralne i jugoistočne Evrope (tzv. 14+1), te je naveo i brojne projekte koji promovišu održivi razvoj, pomažu razvoj lokalne ekonomije i pozitivno doprinose zaštiti životne sredine. Takođe, ambasador je istakao opredjelјenost BiH za unapređenje saradnje sa Kinom u svim sektorima, kao i sa ostalim zemlјama učesnicama Inicijative, te se zahvalio domaćinima na odličnoj organizaciji cijelog događaja.

Manifestaciji je prisustvovalo oko 1300 učesnika iz više od 50 zemalјa.

 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.