Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
6.6.2023 21:57
Ambasador Mato Zeko uručio zahvalnicu vlasniku i generalnom menadžeru turističke agencije "Montana" iz Ammana Ashrafu Hamedu, generalnom sponzoru prvih "Dana kulture BiH" u Jordanu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko je 06. juna 2023. godine uručio zahvalnicu vlasniku i generalnom menadžeru turističke agencije "Montana" iz Ammana Ashrafu Hamedu, generalnom sponzoru prvih "Dana kulture BiH" u Jordanu sponzorišući avionske karte za učesnike. Ceremoniji su prisustvovali menadžer "Montane" za strane zemlje Anas Saffouri i ministar savjetnik u Ambasadi BiH u Amanu Satko Bitanga.

Ambasador Zeko se zahvalio gospodinu Hamedu i turističkoj agenciji "Montana" za podršku kulturne aktivnosti Ambasade BiH u Amanu, te izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i u narednim aktivnostima. Ambasador je posebno naglasio da će ambasada podržati aktivnosti turističke kompanije "Montana" u uspostavi direktnih čarter letova iz Ammana u Sarajevo, te istakao važnost uspostavljanja direktnog leta između Sarajeva i Ammana čime bi se stvorile mogućnosti za povećanje broja turista, poslovnih ljudi i drugih putnika iz Jordana i zemalja regiona u i iz BiH.

Gospodin Hamed se zahvalio ambasadoru na prijemu i uručenoj zahvalnici i istakao da ove godine agencija "Montana" želi da kao novu turističku destinaciju promoviše BiH. Istakao je da je osnovni cilj da što više turista iz Jordana i okolnih država svojim turističkim aranžmanima odvedu u BiH, te tako prošire svoje tržište, ali i da "Montana" bude partner turističkim agencijama iz BiH koje u svojim turističkim aranžmanima imaju i posjete Jordanu, Libanu, Jerusalemu, Izraelu i Palestini.

Ambasador Zeko je obećao podršku ambasade u aktivnostima agencije u okviru mogućnosti i nadležnosti, te pomoć u ostvarivanju kontakata sa turističkim operaterima i turističkim djelatnicima u BiH.

Turistička agencija "Montana" je jedna od najvećih u Jordanu sa nekoliko stotina zaposlenih. Imaju glavno sjedište u Ammanu i nekoliko filijala u gradovima u Jordanu, sa godišnjom prodajom preko 100.000 turističkih aranžmana. Trenutno su im glavne destinacije Turska, Egipat, Malezija, Filipini i Azerbejdžan.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.