Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.8.2022 15:58
Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Azerbejdžan Adis Alagić predao akreditivna pisma predsjedniku Azerbejdžana

Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Azerbejdžan sa sjedištem u Ankari Adis Alagić predao je 25. avgusta 2022. godine akreditivna pisma predsjedniku Republike Azerbejdžan Ilhanu Alijevu.
 
U razgovoru koji je uslijedio nakon ceremonije predaje akreditiva, predsjednik Alijev je, između ostalog, ambasadoru Alagiću zaželio uspješan mandat i naglasio punu opredijeljenost i spremnost Azerbejdžana da prijateljskoj Bosni i Hercegovini ostane pouzdan partner u ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva. Istakao je potrebu za povećanjem robne razmjene između dvije zemlje, pozvao kompanije iz BiH na saradnju sa kompanijama u Azerbejdžanu i istakao važnost što većeg broja uzajamnih privrednih posjeta.    
 
U daljem razgovoru razmijenjena su mišljenja o ukupnim odnosima Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana, posebno u oblasti ekonomske saradnje. Potvrđeno je da dvije države nemaju otvorenih pitanja koja bi na bilo koji način opterećivala dalje unapređenje i razvoj bilateralnih odnosa, te da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje u skladu sa obostrano izraženim interesima na bilateralnom i međunarodnom planu.
 
Ambasador Alagić je potvrdio da će Ambasada BiH i on lično nastaviti da rade u cilju postizanja što višeg stepena saradnje Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana u svim oblastima i pitanjima od obostranog značaja i interesa.
 
Ambasador Alagić se također zahvalio na pomoći koju je Republika Azerbejdžan kroz humanitarne projekte realizovala u Bosni i Hercegovini, a posebno one koje je realizovala putem Fondacije “Hejdar Alijev”. Također je informisao predsjednika Alijeva o aktuelnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i vanjsko-političkim prioritetima i pokazao interesovanje za aktuelnu situaciju u Azerbejdžanu, kao i za vanjskopolitičke prioritete te zemlje.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.