Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.8.2022 10:38
Ambasada BiH u New Delhiju suorganizator izložbe fotografija “Tree tales, bird songs“

Ambasada Bosne i Hercegovine u New Delhiju u saradnji sa Liszt institutom - Mađarskim centrom za kulturu i Muzejom kamera (Museo camera) iz New Delhija je suorganizirala izložbu fotografija pod nazivom “Tree tales, bird songs”.

Autori preko 65 fotografija koje su izložene dvorani Muzeja kamera od 5. do 13. augusta 2022. godine su ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić i službeni fotograf Liszt instituta Amit Kumar.

Počasni gost na otvaranju izložbe bila je državna ministrica vanjskih poslova Republike Indije Meenakshi Lekhi, koja je istakla tradicionalno dobre bilateralne veze Indije kako sa Bosnom i Hercegovinom, tako i sa Mađarskom. Izrazila je zadovoljstvo prethodnim inicijativama ambasadora Čengića na razvoju kulturnih veza između BiH i Indije. Podsjetila je na uspješnu prezentaciju fotografija ambasadora Čengića „Kumbh Mela“ koja je organizirana u Kolkati i Delhiju, projekt prevođenja i štampanja na hindi jezik zbirke poezije Maka Dizdara „Kameni spavač“ - „Khakh Mein Soorate” i druge.

U znak zahvalnosti za razvoj kulturnih veza autori izložbe poklonili su državnoj ministrici Lekhi po jednu od svojih fotografija prikazanih na izložbi.

Muzej kamera predstavlja najveći centar fotografske umjetnosti u jugoistočnoj Aziji, sa preko 3000 objekata, uključujući kamere i fotografsku opremu korištenu u zadnjih 200 godina. Sa historijskom zbirkom arhivskih fotografija, muzej predstavlja jedinstven primjer ustanove koja prikazuje evoluciju fotografije.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.