Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
17.6.2022 14:50
Ambasadorica Danka Savić održala predavanje na Tenerifima u sklopu obilježavanja sedmice posvećene Bosni i Hercegovini

U sklopu obilježavanja sedmice posvećene Bosni i Hercegovini u gradu La Laguna na Tenerifima od 13. do 17. juna 2022. godine, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić održala je predavanje o europskoj perspektivi BiH i 30. godišnjici uspostave bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije. Događaj je organiziran u saradnji sa Ambasadom BiH u Madridu, Centro Sefarad Izrael i Kraljevskim privrednim društvom prijatelja zemlje Tenerife (RSEAPT). Ovo je prvi put do sada da je Bosna i Hercegovina na ovakav način predstavljena na Kanarskim otocima.

Govoreći o europskoj perspektivi BiH, ambasadorica je između ostalog u svom obraćanju istakla odlučnost BiH na putu u euroatlanske organizacije kao i važnost dobivanja kandidatskog statusa.

Izlaganju ambasadorice Savić prethodila su predavanja vojnih dužnosnika angažiranih u Bosni i Hercegovini u misijama UN-a i NATO-a, koji su govorili o svom iskustvu u Bosni i Hercegovini i važnosti misija u kojima su španski vojnici učestvovali skoro dvadeset godina, kao i o španskoj  pomoći izbjeglicama iz BiH koje su u Španiju stizale početkom rata.

Osim održanih predavanja, u prostorijama Kraljevskog privrednog društva prijatelja zemlje Tenerife (RSEAPT), postavljene su i dvije izložbe o BiH. Jedna od njih je izložba o životu i djelu sefardsko-bosanske spisateljice Laure Papo, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Povodom ove izložbe, predavanje o Sefardima održala je direktorica za kulturu iz Centro Sefarad Izrael iz Madrida Esther B.Cohen koja je istakla značaj sefardske zajednice u BiH. Druga izložba, čiji je kustos Ángel Quintero, sa fotografijama, panoima i mapama govori o ratu i mirovnim misijama u BiH, te o učešću španskih vojnih snaga u BiH u tim misijama.

Tokom boravka na Tenerifima, ambasadorica Savić je posjetila i Parlament Kanarskih otoka gdje je sa predsjednikom Parlamenta Gustavom Matosom razgovarala o mogućnostima saradnje, a sa gradonačelnikom grada La Laguna, drugog najnaseljenijeg grada na Tenerifima, razgovarano je o mogućnostima uspostavljanja saradnje naših gradova. Ambasadorica Savić je također posjetila Los Silos gdje su početkom rata u BiH bile smještene izbjeglice iz Prijedora, te se tom prilikom zahvalila na nesebičnoj pomoći gradonačelnici Macareni Fuentes, bivšem gradonačelniku Valentínu Melu i predsjedniku Udruženja prijatelji mira Fernandu de Paza.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.