Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
2.6.2022 15:23
Ambasador Siniša Berjan sastao se sa gradonačelnikom japanskog grada Maebashi

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan posjetio je 2. juna 2022. godine japansku prefekturu Gunma gdje je prisustvovao sastanku održanom u gradskoj upravi Maebashija, glavnog grada prefekture koja broji 340 hiljada stanovnika. Sastanku su prisustvovali načelnici različitih sektora u gradskoj upravi, kao i predstavnici nekoliko medijskih kuća.

Ambasadora Berjana dočekao je gradonačelnik  Rui Yamamoto sa kojim je razgovarano o mogućnostima saradnje grada Maebashija i BiH, posebno u oblasti metalske industrije. Dogovoreno je održavanje prezentacije atraktivnih sektora u BiH sa predstavnicima najvažnijih kompanija iz Maebashija i Gunma prefekture, sa posebnim fokusom na potencijale metalske industrije. Jedna od tema razgovora bila je i akademska saradnja.
Ambasador BiH Siniša Berjan se zahvalio domaćinu na gostoprimstvu i istakao zadovolјstvo iskazanim interesom gradonačelnika za dalјi razvoj i prosperitet BiH. 

Tokom posjete Gunma Univerzitetu, ambasador Berjan se sastao sa rektorom Univerziteta Yasukijem Hamadom i njegovim saradnicima. Tom prilikom, razgovaralo se o potencijalnim polјima saradnje, prvenstveno u oblasti medicine, informatike, proizvodnje hrane i promocije japanskog jezika, istorije i kulture u BiH, te saradnji sa BiH univerzitetima.

Ambasador Berjan je posjetio i kompaniju „Medical Brain“ u Maebashiju gdje je sa direktorom kompanije razgovarano o mogućnostima uvoza boksita i aluminijuma iz BiH u Japan, kao i kompaniju „First Rate Cooperation“ u gradu Ota, zainteresovanoj za BiH potencijale u drvnoj industriji.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.