Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
23.5.2022 20:16
Ambasador Siniša Bencun učestvuje na Drugom pripremnom sastanku OSCE-ovog Ekonomskog i okolišnog foruma

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN, OSCE i drugim međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun učestvuje 23. i 24. maja 2022. godine na Drugom pripremnom sastanku OSCE-ovog Ekonomskog i okolišnog foruma, koji se održava u poljskom Lođu.

Sastanak je posvećen promovisanju sigurnosti i stabilnosti na području OSCE-a kroz održiv ekonomski oporavak od pandemije COVID-19, a otvorio ga je ministar vanjskih poslova Polјske i predsjedavajući OSCE-a Zbigniew Rau.

Obraćajući se prvi dan skupa ambasador Bencun se osvrnuo na obeshrabrujuće globalne prognoze za ovu godinu, koje predviđaju usporavanje privrede, što uz opštu nepredvidivost za Bosnu i Hercegovinu i druge zemlјe u razvoju može imati velike implikacije, uz već postojeće probleme za stanovništvo koji se nižu povećanjem cijena hrane, goriva i drugih energenata za grijanje. Međutim, istakao je i da oporavak od svake krize pa i ove može biti iskorišten kao prilika, suštinskim intervencijama u oblasti krhke zdravstvene zaštite, obrazovanja orijentisanog prema poslovima budućnosti, i većom transformacijom ka zelenoj energiji. Kao aktuelne dobre primjere u ovoj oblasti, ambasador je naveo napore Elektroprivrede Republike Srpske da do 2026. godine omogući dodatnih 430 megavata energije iz obnovlјivih izvora, uz unaprijeđen zakonski okvir koji će omogućiti domaćinstvima, preduzećima i institucijama da se jednostavno uklјuče u subvencionisanu proizvodnju solarne energije za svoje potrebe, a da viškove plasiraju u elektro-mrežu. Takođe, istakao je i namjere Vlade FBiH da značajno subvencioniše nabavku automobila na električni pogon, te niz drugih projekata koji zajedno treba da doprinesu održivom oporavku, ekonomskom razvoju, i očuvanju životne sredine. Ambasador Bencun izrazio je očekivanja da će OSCE u BiH pojačati svoje aktivnosti iz ekonomske i ekološke sfere. Pored očiglednih i mjerlјivih koristi, takve aktivnosti mogu lako da okupe lјude iz različitih zajednica, što je od velike važnosti u duboko podijelјenim društvima kakva je BiH, poručio je ambasador.

Drugog dana skupa razgovara se o zaštiti životne sredine i održivog korištenja prirodnih resursa, podršci zelenom rastu i jačanju privrede kroz saradnju u oblasti energetske efikasnosti i obnovlјive energije. Biće razmotreni i mogući putevi ka zelenom i održivom oporavku te digitalnim i tehnološkim inovacijama za ubrzanje zelenog rasta.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.