Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.5.2022 22:03
Ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji Danka Savić posjetila biblioteku Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju - AECID

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić je 9. maja 2022. godine posjetila biblioteku Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju-AECID u Madridu i razgovarala sa direktoricom biblioteke AECID-a Araceliom García Martín i direktoricom Islamske biblioteka AECID-a Luisom Mora Villarejo.

U okviru biblioteke Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju su dvije jedinstvene specijalizirane biblioteke - jedna latinoamerička i druga posvećena islamu i arapskom svijetu. Ambasadorica Savić je ovom prilikom poklonila Islamskoj biblioteci "Félix Mª Pareja" dvije monografije o Gazi Husrev-begovoj biblioteci, najstarijoj biblioteci u Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica je ukazala da se rukopisna  zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu danas smatra najvrjednijom zbirkom te vrste na Balkanu, te da je zajedno sa Sarajevskom Hagadom upisana na UNESCO-vu listu Memorije svijeta. Razgovarano je o mogućnosti da se u narednim mjesecima organizira događaj posvećen Gazi Husrev-begovoj biblioteci i njenoj bogatoj zbirci, što će biti predmet narednih aktivnosti.

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu ima više od 10000 unikatnih rukopisa, koji su sastavni dio oko 20000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine i drugih nauka. Islamska biblioteka "Félix Mª Pareja" u Madridu ima fond od 82000 dokumenata, jedan od najznačajnijih te vrste u Europi. Nagrađena je nagradom Ibn Arabi-Hikma 2019. godine i nagradom Unesco - Sharjah 2015. godine.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.