Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
6.5.2022 23:34
Ambasadorica Danka Savić održala predavanje na Pravnom fakultetu u Granadi

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić održala je 6. maja 2022. godine predavanje na Pravnom fakultetu u Granadi o razvoju bilateralnih odnosa između Kraljevine Španije i Bosne i Hercegovine te evropskoj perspektivi BiH, a potom razgovarala sa profesorima i studentima, koji su pokazali veliki interes za situaciju u BiH.

Govoreći o evroatlantskom putu BiH ambasadorica je navela da naša zemlja trenutno ima status potencijalnog kandidata za članstvo, a zahtjev za članstvo je podnesen u februaru 2016. godine. „Za dobijanje statusa kandidata, Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 uvjeta Evropske komisije, među kojima su najzahtjevniji uvjeti koji se odnose na reformu Ustava i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.”

Ambasadorica Savić je istakla da je Bosna i Hercegovina potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu 2016. godine, te da su on i njegov Privremeni sporazum, koji su na snazi od 2008. godine, omogućili postepenu liberalizaciju trgovine i recipročan bescarinski pristup većine proizvoda, dok je Evropska unija glavni trgovinski partner Bosne i Hercegovine.

Uoči predavanja, ambasadorica Savić je razgovarala sa prorektoricom za međunarodnu saradnju Univerziteta u Granadi Dorothy Kelly o mogućnostima unapređenja saradnje između Univerziteta u Granadi i Bosni i Hercegovini. Univerzitet u Granadi je potpisao nekoliko ugovora o mobilnosti za magistarske i doktorske studije sa Sveučilištima/Univerzitetima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci, a 2005. godine osnovan je i Univerzitetski centar grada Mostara, koji je povezao Univerzitet u Granadi i dva Univerziteta u Mostaru radi zajedničke saradnje.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.