Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
5.5.2022 14:17
Ambasador Dragan Jaćimović se sastao sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim

Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Makedoniji Dragan Jaćimović sastao se 5. maja 2022. godine, u prostorijama Vlade Republike Sjeverne Makedonije, sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. Ovo je prvi sastanak ambasadora Jaćimovića sa predsjednikom Vlade Kovačevskim od imenovanja novog sastava Vlade Sjeverne Makedonije u januaru ove godine.

Na sastanku je istaknuto da između dvije zemlje postoje tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, te da nema otvorenih pitanja. Razgovaralo se o intenziviranju veza i saradnje, posebno poslovnih zajednica, za koje dvije zemlje već imaju spremne sporazume o saradnji u oblasti turizma i ekonomije, koji su usaglašeni sa obje strane i čeka se određivanje datuma potpisivanja.
 
Ambasador Jaćimović je posebno istakao kako je neophodno obnoviti inicijativu za olakšanje putovanja između dvije zemlje, prvenstveno kroz uspostavljanje direktne avionske linije, a što će služiti kao poticaj za unapređenje ekonomskih odnosa. Ambasador Jaćimović je upoznao predsjednika Vlade Kovačevskog i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te je pozvao predsjednika Kovačevskog da posjeti Bosnu i Hercegovinu, kao i da naredne godine posjeti spomen-područje "Donja Gradina" na Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina koncentracionog logora Jasenovac i Donje Gradine.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj saradnji, koja u aktuelnoj ekonomskoj i energetskoj krizi postaje iznimno važna u smislu međusobne podrške između zemalja Zapadnog Balkana.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.