Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
30.3.2022 21:11
Izložba fotografija ambasadora BiH u Republici Indiji Muhameda Čengića

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić autor je izložbe fotografija Kumbh Mela koja je otvorena je 30. marta 2022. godine u galeriji Indijskog vijeća za međunarodnu kulturnu saradnju – ICCR. Na izložbi je predstavljeno 30 fotografija nastalih tokom Kumbh Mela - najvećeg i najstarijeg hinduističkog vjerskog rituala kupanja na ušću rijeka Yamuna i Ganga.

U uvodnom obraćanju ambasador Čengić je izrazio zahvalnost generalnom direktoru ICCR ambasadoru Kumar Tuhinu na uspješnoj dosadašnjoj saradnji a posebno na angažmanu oko izložbe fotografija koje oslikavaju tradiciju i kulturu Indije. Upoznao je prisutne sa izdavanjem prve zbirke poezije Maka Dizdara “Kameni spavač” “Khakh Mein Soorate” na hindi jeziku i izrazio uvjerenje da će ICCR podržati promociju knjige u Nju Delhiju, koja je već uspješno predstavljena na Jaipur festivalu književnosti 11. marta 2022. godine. Naglasio je da je Mak Dizdar jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, te da njegova poezija  inspirisana stećcima otkriva kulturu srednjovjekovne Bosne. U znak zahvalnosti za razvoj kulturnih veza dvije zemlje ambasador Čengić je uručio generalnom direktoru ICCR Kumar Tuhinu knjigu poezije “Khakh Mein Soorate”.

Generalni direktor ICCR Kumar Tuhin u svom je govoru istakao uspješnu saradnju sa Ambasadom BiH i izrazio zadovoljstvo projektom prevođenja i štampanja prvog djela bosanskohercegovačke književnosti na hindi jeziku.

Otvaranju izložbe prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora i medija, filmskog studija Marwah i Lion kluba iz Nju Delhija.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.