Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
3.3.2022 21:18
Ambasadorica Danka Savić sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji “Žene i diplomatija”

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić sudjelovala je Petoj  međunarodnoj konferenciji “Žene i diplomatija” koja je održana 3. marta 2022. godine u španskom Ministarstvu vanjskih poslova, EU i saradnje.

Ambasadorica Savić se u svom obraćanju osvrnula na radno zakonodavstvo, rodnu ravnopravnost, ekonomsko osnaživanje i položaj žena na tržištu rada u Bosni i Hercegovini. Posebnu pažnju je posvetila Ženskoj mreži u BiH, aktivnostima Fondacije CURE iz Sarajeva koja će i ove godine imati mirovno-aktivistički marš povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, ovaj put sa porukom “Feminizam nije vodio ratove – nacionalizam jeste!”, feminističkom manifestu kao i aktivnostima Fondacije Udružene žene Banjaluka koje su 25. februara,  povodom Narandžastog dana, započele kampanju „zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja“,  feminističkoj turi, te drugim događajima kojima će ove godine u BiH biti obilježen Dan žena.

Na konferenciji je predstavljen i novi tematski broj magazina Diplomat koji je ovaj put posvećen ispunjavanju ciljeva održivog razvoja, Agende 2030 sa posebnim osvrtom na cilj br. 8 - Dostojanstven rad i ekonomski rast, u kojem je objavljen i tekst ambasadorice Savić o situaciji u Bosni i Hercegovini u tom kontekstu.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.