Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
3.3.2022 21:08
Ambasadorica Nermina Kapetanović učestvovala na hitnoj debati o stanju ljudskih prava u Ukrajini

Stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Ženevi ambasadorica Nermina Kapetanović učestvovala je 3. marta 2022. godine na hitnoj debati o stanju ljudskih prava u Ukrajini, koju je Vijeće za ljudska prava UN-a sazvalo na početku 49. sesije Vijeća koja se održava u periodu od 28. februara do 1. aprila 2022. godine.

Hitna debata na temu „Stanje ljudskih prava u Ukrajini nakon ruske invazije" održana je nakon zahtjeva stalnog predstavnika Ukrajine pri UN u Ženevi Vijeću za ljudska prava uz podršku velike većine zemalja članica.

U svom obraćanju ambasadorica Kapetanović je naglasila da se Bosna i Hercegovina pridružuje Evropskoj uniji u najoštrijoj osudi ničim izazvanog agresorskog rata koji je pokrenula Rusija protiv mirne, nezavisne i suverene Ukrajine, narušavajući time međunarodno humanitarno pravo, kao i mir i sigurnost u Evropi te izrazila žaljenje zbog tragičnog gubitka života i ljudske patnje u Ukrajini. Dodala je da Bosna i Hercegovina daje punu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.