Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
10.2.2022 16:03
Ambasada BiH u Pragu obilježila godišnjicu priznanja BiH od strane Češke Republike

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu obilježila je 8. februara 2022. godine godišnjicu priznanja BiH od strane Češke Republike, koja se dogodila 8. februara 1993. godine, razgovorom s eminentnim stručnjacima i uglednicima na temu budućnosti Bosne i Hercegovine i trenutnog političkog momenta. Panelu je prisustvovalo više od 25 stranih ambasadora, a govorili su profesori František Šistek i Zora Hesova s Karlovog univerziteta, profesor Marketa Slavkova s češke Akademije nauka te direktor Odsjeka za analizu i planiranje vanjske politike u Ministarstvu vanjskih poslova Češke Republike Jan Šnaidauf.
 
Prisutnima se obratila ambasadorica Martina Mlinarević koja je podsjetila na bilateralne prijateljske i partnerske odnose BiH i Češke Republike, koji traju do danas, uz zahvalu na svemu onome što je Češka Republika kroz to vrijeme učinila za Bosnu i Hercegovinu, prvenstveno kroz političku podršku, implementiranje raznih projekata od velike važnosti, do stipendiranja bosanskohercegovačkih studenata. Ambasadorica Mlinarević podsjetila je i na posjetu češkog predsjednika Vaclava Havela Bosni i Hercegovini 1995. godine, što je bila prva posjeta nekog stranog predsjednika nakon rata. U svojim izlaganjima panelisti, inače veliki poznavatelji prilika u našoj zemlji, raspravljali su o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te mogućim mehanizmima za izlazak iz aktuelne krize. Diskusija je bila posebno zanimljiva u svjetlu skorog češkog predsjedavanja Evropskom unijom u drugoj polovini 2022. godine, s obzirom na činjenicu da je za Češku Republiku područje Zapadnog Balkana jedno od prioritetnih područja. Panelisti su istaknuli i izvanredan angažman bosanskohercegovačke dijaspore u Češkoj Republici.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.