Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
10.2.2022 14:18
Ambasador Kemal Muftić predao akreditivna pisma generalnom guverneru Australije

Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Kemal Muftić predao je 9. februara 2022. godine akreditivna pisma generalnom guverneru Australije Davidu Hurleyu. Ceremonija je održana u službenoj rezidenciji generalnog guvernera u Canberri.

U razgovoru, nakon svečanog čina predaje akreditivnih pisama, sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i da nema otvorenih pitanja. Konstatovano je da prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Australije ne prati odgovarajući nivo ekonomske saradnje, a za čije proširenje postoje mogućnosti.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog pokretanja procedure sklapanja Sporazuma o socijalnom osiguranju, čija se finalizacija uskoro očekuje. U Australiji živi značajan broj ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su se u različitim periodima doseljavali u ovu zemlju. Svojim radom i angažmanom u udruženjima, u kojima se okupljaju, svakodnevno doprinose jačanju saradnje dvije zemlje.

Dio ceremonije predaje akreditivnih pisama u Australiji čini intoniranje himne i podizanje zastave zemlje iz koje ambasador dolazi te obilazak postrojene jedinice. Predstavnici starosjedilaca Australije, sa svoje strane, dobrodošlicu izražavaju prigodnim riječima i tradicionalnim činom paljenja lišća eukaliptusa.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.