Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.2.2022 15:20
Ambasador Sven Alkalaj učestvovao na sastanku Grupe prijatelja Alijanse civilizacija

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj učestvovao je 8. februara 2022. godine na sastanku Grupe prijatelja Alijanse civilizacija. Sastanak, na nivou ambasadora, održan je pod predsjedavanjem podtajnika UN-a i visokog povjerenika generalnog tajnika UN-a za Alijansu civilizacija Miguela Angela Moratinosa u hibridnom formatu.

Na početku sastanka video linkom su se pozdravnim govorom obratili ministri vanjskih poslova Španije i Turske, koji su pokretači ideje o osnivanju Alijanse civilizacija. Alijansa civilizacija osnovana je rezolucijom Generalne skupštine UN-a u septembru 2005. godine i danas broji 156 članova.

U uvodnom izlaganju visoki povjerenik Moratinos je prezentovao rezultate rada za 2021. godinu i tom prilikom se posebno osvrnu na usvajanje UN-ovog plana akcije za očuvanje religijskih objekata i rezolucije Generalne skupštine UN-a protiv negiranja holokausta.

U svom obraćanju ambasador Alkalaj je ponovio posvećenost svih segmenata društva u Bosni i Hercegovini daljem unapređenju dijaloga i razvoja tolerancije te podsjetio da je Prva regionalna konferencije Alijanse civilizacija o jačanju interkulturalnog dijaloga u regiji jugoistočne Evrope održana u Sarajevu u decembru 2009. godine.

Učesnici skupa pozdravili su napredak u ostvarivanju Programa rada Alijanse civilizacija za period 2019-2023, unatoč poteškoćama koje je u posljednje dvije godine prouzrokovala pandemija COVID-19.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.