Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
4.2.2022 21:13
Uspostavljeni diplomatski odnosi Bosne i Hercegovine sa Saveznom Republikom Somalijom

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj je 4. februara 2022. godine potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Somalije. Ispred Savezne Republike Somalije izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima ambasador Abukar Dahir Osman. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave ambasadori su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje bilateralne saradnje, kao i o aktuelnim temama u okviru UN-a.

Ambasador Somalije se posebno zanimao za iskustvo Bosne i Hercegovine u smislu uspješne izgradnje mira i povjerenja u postkonfliktnom društvu, kao i brzom ekonomskom opravku koji je postigla Bosna i Hercegovina poslije rata. Izrazio je želju za intenziviranjem kontakata i razmjene iskustva u tom pogledu. Najavio je skoro otvaranje Ambasade Somalije u Beogradu koja će nerezidentno pokrivati i našu zemlju.

Tokom susreta na multilateralnom planu obostrano je potvrđena puna podrška naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanja 17 ciljeva održivog razvoja, s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 182 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih 10 članica UN-a, s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.