Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
2.2.2022 22:28
Ambasador Siniša Bencun uručio plakete OSCE Centru za prevenciju sukoba i šefu FSC Jedinice za podršku Robinu Mossinkoffu

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN, OSCE i drugim međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun uručio je 2. februara 2022. godine plakete OSCE Centru za prevenciju sukoba  i šefu Foruma za sigurnosnu saradnju (FSC) Jedinice za podršku Robinu Mossinkoffu. Plakete su uručene za zasluge i aktivan angažman u provedbi Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja na redovnoj sjednici OSCE Foruma za sigurnosnu saradnju.

Tom prilikom ambasador Bencun naglasio je da iskustvo i lekcije naučene tokom 25 godina primjene Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja mogu doprinijeti diskusijama o budućnosti kontrole konvencionalnog naoružanja u Evropi. Istaknuo je da je to posebno značajno danas kada se suočavamo sa značajnim izazovima za međunarodnu sigurnosnu arhitekturu i sa zatvaranjem nekih od mehanizama kontrole naoružanja uspostavljenih tokom Hladnog rata, a da je dodatna vrijednost Sporazuma u tome što je prepoznat kao jedinstven zbog kontinuirane provedbe svih dogovorenih obaveza.

Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja potpisan je 1996. godine s ciljem smanjenja naoružanja na nivou dogovorenom između Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Konsultativna komisija povodom 25. godišnjice od potpisivanja Sporazuma odlučilo je dodijeliti priznanja institucijama i pojedincima zaslužnim za njegovu uspješnu provedbu, omogućivši visok nivo saradnje, razumijevanja, transparentnosti i povjerenja između strana potpisnica, kao i povjerenja međunarodne zajednice. U tom razdoblju uništeno je više od 10 000 komada oružja, provedeno je nekoliko stotina misija i inspekcija smanjenja naoružanja te je smanjen broj inspekcijskih objekata i kvota.

OSCE Centar za prevenciju sukoba (CPC) kao dio OSCE sekretarijata u Beču igra ključnu ulogu u naporima OSCE-a da promovira mir i stabilnost te da pomogne u smanjenju rizika od sukoba i podržava CPC u pružanju podrške državama članicama u oblastima ranog upozorenja na moguće sukobe, njihovoj prevenciji, upravljanju krizama i postkonfliktnoj rehabilitaciji.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.