Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
23.1.2022 22:11
Ambasador Mato Zeko se sastao sa predsjednikom jordanskog Senata Faisalom Al-Fayezom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko sastao se 23. januara 2022. godine sa predsjednikom jordanskog Senata Faisalom Al-Fayezom.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Jordana, političkoj i ekonomskoj situaciji u dvije zemlje, regiji te Bliskom istoku kao i drugim aktuelnim temama. Konstatirano je da su bilateralni odnosi između BiH i Jordana prijateljski, bez otvorenih pitanja, ali da ih ne prati dobra ekonomska saradnja.

Ambasador Zeko je tokom razgovora iskazao zahvalnost na svemu što je Jordan do sada učinio za BiH. Informirao je predsjednika Senata o trenutnoj političkoj i privrednoj situaciji u BiH, našim prioritetima u vanjskoj politici, regionalnoj saradnji te drugim aktuelnim pitanjima. Naglasio je da je Jordan odličan primjer zemlje međusobnog uvažavanja, poštovanja i tolerancije između pripadnika raznih naroda, religija i kultura. Istaknuo je da se BiH proteklih godina suočava sa problemom odlaska velikog broja mladih iz naše zemlje, prije svega, iz ekonomskih razloga.

Predsjednik Senata Al-Fayez je naglasio da će Jordan nastaviti s podrškom i pomoći BiH. Istaknuo je potrebu da se unutrašnji problemi u BiH rješavaju međusobnim dijalogom i mirnim putem te poželio mir, sigurnost i prosperitet svim ljudima u našoj zemlji.
Sagovornici su zaključili da bi razmjenom posjeta na visokom nivou bilateralna saradnja između dvije zemlje bila dodatno osnažena.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.