Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.1.2022 14:42
Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan posjetio japanske prefekture Vakajama i Osaka

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan boravio je od 16. do 20. januara 2022. godine u posjeti japanskim prefekturama Vakajama i Osaka. 

Tokom susreta ambasadora Berjana i guvernera prefekture Vakajama Yoshinobu Nisaka istaknuta je opredjelјenost za jačanje i dalјi razvoj odnosa Vakajama prefekture sa BiH. Sagovornici su naglasili odlične odnose BiH i Japana, bez otvorenih pitanja, te želјu za dalјim produblјivanjem tih odnosa uspostavlјanjem veza između lokalnih zajednica BiH i Vakajama prefekture kroz određene sporazume o saradnji, koje bi, pored ekonomskih, uklјučivale i zajedničke, kulturne, sportske i turističke aktivnosti. U vezi sa tim, ambasador Berjan se osvrnuo i na održane sastanke sa gradonačelnicima gradova Širahama i Susami na kojima je razgovarano o bratimlјenju opština/gradova. Bilo je riječi i o inicijativi da se za počasnog konzula BiH u Japanu predloži ugledni privrednik iz Vakajama prefekture.

Na sastanku ambasadora Berjana sa predsjednikom Vakajama univerziteta Itohom Chihirom i njegovim saradnicima razgovarano je o uspostavlјanju saradnje ovog prestižnog univerziteta sa bh univerzitetima. Tom prilikom ambasador Berjan je održao i predavanje studentima i profesorima ovog univerziteta na temu „Turizam i mir u Bosni i Hercegovini“. Učesnicima predavanja je predstavlјen promo turistički video mladog putopisca, avanturiste i blogera Roberta Dacesina iz Banja Luke pod nazivom „Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija u svijetu“ kao i promo video turističke organizacije Republike Srpske „Nothing much but much more“, koji je prošle godine osvojio treću nagradu na Japanskom svjetskom festivalu turističkog filma u Kjotu.

Ambasador Berjan se u gradovima Širahama i Sumami sastao sa gradonačelnicima Itanijem Makotom i Tsutomijem Iwatom, kao i sa privrednicima iz ovih gradova, zainteresovanih za uvoz organskih proizvoda. Ovom prilikom organizovana je degustacija i promocija organskih proizvoda BiH.

Tokom sastanka ambasadora Berjana sa ambasadorom MIP Japana za Kinki region Tsutomijem Himenom bilo je riječi o prednostima i uslovima učešća BiH na Svjetskoj izložbi EXPO 2025, čiji je domaćin Japan.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.