Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
2.12.2021 15:50
Ambasador Sidik Spahić razgovarao sa predstavnicima bh kompanija koje izlažu na sajmu namjenske industrije u Kairu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Arapskoj Republici Egipat Sidik Spahić posjetio je bosanskohercegovačke kompanije koje učestvuju na sajmu namjenske industrije pod nazivom Egipatski sajam odbrane (Egypt Defence EXPO – EDEX 2021), koji se održava od 29. novembra do 2. decembra 2021. godine u egipatskoj prijestolnici Kairu.

Radi se o kompanijama Igman, Pretis, Unis-gineks, TRZ Hadžići, koje su nastupile na zajedničkom štandu, te TR Bratunac koji je svoje proizvode izložio na susjednom štandu. 

U razgovoru sa rukovodiocima bosanskohercegovačkih kompanija, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim poslovnim aranžmanima sa egipatskim institucijama sa kojima neke od kompanija imaju ostvarenu uspješnu dugogodišnju saradnju. Također su preneseni pozitivni utisci i očekivanja da će učešće na ovogodišnjem Sajmu odbrane EDEX 2021 dovesti do produživanja postojećih ugovora, odnosno potpisivanja novih, kao i do širenja plasmana svojih proizvoda na tržišta drugih afričkih zemalja.

Predstavnici bosanskohercegovačkih kompanija su se zahvalili ambasadoru Spahiću što je posjetio sajam i štandove na kojima su izlagali i zahvalili se Ambasadi BiH u Kairu na podršci i pomoći u rješavanju različitih pitanja u vezi sa njihovim poslovanjem u Egiptu i drugim afričkim zemljama.

Na ovogodišnjem, drugom po redu izdanju sajma koje je trebalo biti održano 2020. godine, ali je odgođeno zbog epidemiološke situacije, uzelo je učešće oko 400 kompanija iz četrdeset zemalja koje su predstavile svoju vojnu opremu, ne samo egipatskim potencijalnim kupcima,
već i delegacijama brojnih afričkih zemalja koje su posjetile sajam.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.