Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
10.11.2021 23:24
Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan prisustvovao posebnoj izbornoj sjednici za novog premijera Japana

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan prisustvovao je 10. novembra 2021. godine 206. posebnoj izbornoj sjednici nacionalnog parlamenta Japana na kojoj je Fumio Kishida reizabran na poziciju premijera Japana, obzirom da je prvi put, kao 100-ti premijer u istoriji Japana, biran na tu poziciju početkom oktobra 2021. godine.

Pozivnica za prisustvo izbornoj sjednici nacionalnog parlamenta Japana je velika čast za predstavnika BiH, s obzirom da je istoj prisustvovalo samo deset od ukupno 156 akreditovanih diplomatskih misija u Japanu.

Novoizabrani predsjednik vlade je krajem septembra tekuće godine izabran i za šefa vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP), koja kao trenutno najjača partija u zemlјi, po dugogodišnjoj tradiciji, predlaže svog šefa za premijera zemlјe.

Osim izbora za premijera Japana, na 206. izvanrednoj izbornoj sjednici održani su i izbori za predsjednika i potpredsjednika Donjeg doma japanskog parlamenta.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.