Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
27.10.2021 21:08
Uspostavljeni diplomatski odnosi Bosne i Hercegovine sa Republikom Južni Sudan

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj je 27. oktobra 2021. godine potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Južni Sudan. Ispred Republike Južni Sudan izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima ambasador Akuei Bona Malwal. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja sagovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje i intenziviranje bilateralne saradnje, aktuelnim temama u okviru UN-a, posebno iskustvima u smislu izgradnje mira i povjerenja u postkonfliktnom društvu, kao preduvjeta za brži ekonomski napredak i sigurnije životno okruženje. Obostrano je potvrđena podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanja 17 ciljeva održivog razvoja, s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Ambasador Južnog Sudana je tokom susreta izrazio zahvalnost za doprinos pripadnika policijskih snaga iz Bosne i Hercegovine u mirovnoj misiji UN-a u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 182 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih 11 članica, s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.