Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
15.10.2021 16:58
Ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Jaćimović prisustvovao Samitu o Zapadnom Balkanu u Skoplju

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji Dragan Jaćimović prisustvovao je 14. oktobra 2021. godine Samitu o Zapadnom Balkanu pod nazivom „Promicanje evropske uključenosti i solidarnosti”, koji je u Skoplju organizirao londonski list The Economist. Tom prilikom ambasador Jaćimović susreo se sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

U fokusu Samita bile su teme stabilnosti, sigurnosti i saradnje u regiji, procesa integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kao i prioriteta Sjeverne Makedonije i regije u post-COVID periodu.

Samit je započeo obraćanjem predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, u sklopu panela „Zapadni Balkan u post-COVID svijetu: Koji je pravi put do stabilnosti i prosperiteta?“. Premijer Zaev je istaknuo kako je od velike važnosti zajedno razgovarati o pitanjima budućih koraka koji će dovesti do većeg ekonomskog rasta, reformi i njihove provedbe, konkurentnosti, socijalne kohezije, finansijskih sistema, poslovnih partnerstava, a sve u kontekstu zajedničkog puta i vizije prema EU.

U okviru Samita, koji je okupio brojne predstavnike svjetske, evropske i regionalne politike, međunarodnih finansijskih institucija, nevladinog sektora i akademske zajednice, organizirani su i paneli „Vizija Evropske unije i Zapadnog Balkana - proširenje EU na Zapadni Balkan: Zašto je to ključno za budućnost Evrope?“ te „Jugoistočna Evropa: Jačanje mira i saradnje u krhkom globalnom okruženju“.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.