Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
11.10.2021 17:25
Ambasador BiH u Republici Austriji Kemal Kozarić sastao se u Salzburgu s predstavnicima bh. udruženja

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Kemal Kozarić boravio je 7-9. oktobra 2021. godine u pokrajini Salzburg gdje se sastao s predstavnicima bosanskohercegovačkih udruženja i privrednika porijeklom iz BiH. Na sastanku je prisustvovao i počasni konzul Bosne i Hercegovine za pokrajinu Salzburg Markus Freisacher. Teme razgovora su bile poboljšanje saradnje između Ambasade i bosanskohercegovačkih udruženja i društava, privreda i mogućnosti ulaganja u BiH, ali i trenutačna politička situacija u BiH. Ambasador je izrazio punu podršku po pitanju udruživanja u jedno krovno bh. udruženje za pokrajinu Salzburg što bi olakšalo komunikaciju sa pokrajinskim institucijama i organima. Počasni konzul Friesacher je ponudio pomoć pri stvaranju kontakata sa predstavnicima vlade i pokrajinskih institucija.

Drugog dana radne posjete Salzburgu ambasador Kozarić je sudjelovao na panelu na kojem govorio o svom radu i radu Ambasade s posebnim akcentom na konzularne poslove. Preko 150 državljana BiH koji žive u Salzburgu i okolini imali su priliku da postave pitanja, iznesu sugestije i eventualno primjedbe. Na panelu su pretežito bila pitanja iz konzularne tematike, postojanje mogućnosti otvaranja konzularnog predstavništva koji bi „pokrivalo“ područje Salzburga, Linza ali i Tirola i okoline, mogućnost besplatnog studiranja, dvojnog državljanstva, kao i inicijativa priznavanja bh. zajednice kao nacionalne manjine. Također, Ambasada je dobila pozitivan feedback u vezi uvođenja online sistema za rezervaciju termina za putne isprave, što je pozdravljeno od svih prisutnih.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.