Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
16.1.2020 15:44
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić predala akreditivna pisma španskom kralju Felipeu VI

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić predala je 16. januara 2020. godine, u Kraljevskoj palači u Madridu, akreditivna pisma Njegovom Veličanstvu kralju Felipeu VI. 

U razgovoru koji je vođen nakon svečane ceremonije, ambasadorica Savić je španskom kralju Felipeu prenijela pozdrave Predsjedništva BiH, te izrazila zahvalnost za dugogodišnju kontinuiranu podršku Španije Bosni i Hercegovini ne samo na humanitarnom, vojnom, ekonomskom planu, nego i u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Govoreći o tome koliko je za Kraljevinu Španiju bilo važno iskustvo španskih snaga koje su u BiH učestvovale u više misija skoro 20 godina, kralj Felipe je naglasio da je tako dugo prisustvo stvorilo čvrste emotivne i prijateljske veze između naših zemalja. U tom kontekstu, posebno je spomenuo Mostar u kojem je njegov otac Juan Carlos 2012. godine otvorio Španski trg.    

Ambasadorica Savić je izrazila namjeru da u narednom periodu doprinese daljem razvoju odnosa između BiH i Španije, posebno kada je u pitanju ekonomska saradnja, kojoj kako je kazao i Kralj, sada treba posvetiti više pažnje.

Kralj Felipe je dalje u razgovoru, posebnu pažnju posvetio evropskim i evroatlantskim  integracijama, pokazujući da dobro poznaje prilike i izazove sa kojim se suočava BiH. Istaknuo je da je na bh vlastima da ispune tražene uslove, i da će od Španije uvijek u tom procesu imati podršku. Izrazio je nadu da će novi sastav Evropske komisije doprinijeti da se i pored postojećih izazova, na najbolji mogući način, afirmira dalji proces proširenja. Na kraju razgovora, kralj Felipe je izrazio zahvalnost Bosni i Hercegovini za razumijevanje i podršku koju pruža Kraljevini Španiji u vezi sa pitanjem Katalonije, te poželio ambasadorici BiH, uspješan mandat.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.