Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
11.12.2014 13:05
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Jadranka Negodić razgovarala sa državnim sekretarom savezne države Georgia Brianom P. Kempom

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Jadranka Negodić je 11. decembra 2014. godine u sklopu posjete saveznoj državi Georgia razgovarala sa državnim sekretarom Georgije Brianom P. Kempom.

Tom prilikom su razmijenjena mišljenja o unapređenju saradnje između savezne države Georgia i Bosne i Hercegovine u oblastima ekonomije, turizma i obrazovanja. Ambasadorica Negodić je upoznala sagovornika sa trenutnom situacijom u BiH, u svjetlu nedavno održanih općih izbora, izrazivši nadu da će uskoro biti implementirani rezultati izbora, te da će BiH krenuti ubrzanim koracima ka rješavnju problema, prije svega u ekonomiji. Izrazila je zahvalnost organima savezne države Georgia na pomoći stanovnicima BiH u i nakon rata, te prihvatu velikog broja izbjeglica iz BiH. Dodala je da je jedan od ciljeva posjete saveznoj državi Georgia susret sa državljanima BiH koji tu žive, imajući u vidu činjenicu da, prema nezvaničnim podacima, u Georgiji živi od 12.000-15.000 stanovnika koji su državljani BiH, od kojih je jedan broj stekao i državljanstvo SAD.

Razgovarano je o potrebi uspostavljanja kvalitetnije saradnje u oblasti ekonomije, imajući u vidu da na teritoriji ove savezne države sjedište imaju multinacionalne kompanije i velike medijske kuće. Prema riječima državnog sekretara Georgije Kempa, postoje mogućnosti za unapređenje međusobne saradnje na polju ekonomije, posebno nakon što je došlo do jačanja privrede SAD, nakon ekonomske krize iz 2008. godine.

Državni sekretar Kemp je informisao da je u oblasti obrazovanja, već pokrenut proces saradnje University of Georgia sa obrazovnim institucijama u Sarajevu i Mostaru. Sagovornici su se saglasili da je neophodno jače povezivanje, posebno imajući u vidu mogućnosti razmjene studenata, sa posebnim akcentom na dolazak studenata iz BiH u SAD, gdje bi mogli da se obrazuju u skladu sa najvišim svjetskim standardima.

Ambasadorica Negodić je informisala državnog sekretara Georgije Kempa da se u narednom periodu planira održavanje skupa, na kojem bi se razgovaralo o ekonomskom razvoju BiH, te pozvala sagovornika da uzme učešće u radu skupa.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.