Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
22.10.2014 13:41
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Jadranka Negodić govorila na Gala večeri Marshal Legacy Institute posvećenoj BiH

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Jadranka Negodić obratila se 22. oktobra 2014. godine u Washingtonu prisutnima na tradicionalnoj godišnjoj Gala večeri međunarodne nevladine humanitarne organizacije Marshal Legacy Institute (MLI), koja je ove godine bila posvećena našoj zemlji.

Gala večera pod nazivom “Čišćenje puta” upriličena je sa namjerom da se ukaze čast i zahvalnost svima onima koji su tokom protekle godine svojim nesebičnim zalaganjem i neumornim radom u oblasti deminiranja pomogli da se unaprijede životni uvjeti u minama kontaminiranim post-konfliktnim državama. Ovogodišnja Gala je bila posvećena Bosni i Hercegovini, zemlji sa najviše minama kontaminiranog zemljišta u Evropi (više od 2 posto teritorije zemlje je i dalje kontaminirano minsko-eksplozivnim sredstvima). 

Razlog više da ovogodišnja Gala bude posvećena Bosni i Hercegovini je i nedavno uspješno okončana akcija MLI-a i Ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu na projektu prikupljanja sredstava za deminiranje klizišta u poplavama historijskih razmjera pogođenim područjima u BiH. Tokom navedene akcije prikupljeno je 203.000 USD (Turkish Coalition of America 100.000 USD, US Department of State 100.000 USD i 3000 USD pojedinačnih donacija) koje će MLI u saradnji sa partnerima implementirati na projektima u BiH.

Ambasadorica Negodić se zahvalila MLI na svemu učinjenom u oblasti deminiranja u posljednjih jedanaest godina djelovanja i rada u Bosni i Hercegovini i izrazila posebno zadovoljstvo zbog uspjeha zajedničke akcije. U tom smislu, iskoristila je priliku da se još jednom zahvali svim donatorima na doniranim sredstvima, kao i svima prisutnima na njihovoj nesebičnoj podršci aktivnostima MLI u Bosni i Hercegovini, kao i diljem svijeta. 

Prisutnima su se tokom večeri obratili i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a admiral Samuel Perez Jr., supruga senatora Enzija, Diana Enzi; utemeljitelj MLI-a penzionisani general Gordon R. Sullivan, dr. Ken Rutherford, te kongresmenka Eddie Bernice Johnson, koji su i uručili priznanja ovogodišnjim dobitnicima nagrada za izuzetan doprinos u sljedeće tri kategorije: Tim godine za pronalaženje mina uz pomoć pasa tragača, Djeca protiv mina i Pomoć prezivjelim stradalnicima od mina. Nagrada za tim godine u kategoriji pronalaženje mina uz pomoć pasa tragača pripala je bh. timu, psu Betsy i njenom vodiču Aldenu Ćeski.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.