Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
13.5.2014 13:19
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Država Jadranka Negodić govorila na otvaranju izložbe „Survival in Sarajevo – The Story of La Benovalencija“ u Senatu Sjedinjenih Američkih Država

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Država Jadranka Negodić govorila je na svečanoj ceremoniji otvaranja izložbe pod nazivom „Survival in Sarajevo – The Story of La Benovalencija“ koja je 13. maja 2014. godine upriličena u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, u organizaciji jevrejskog historijskog instituta Centropa.

Velikom broju prisutnih zvanica također su se obratili i senator Benjamin Cardin, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, specijalni izaslanik za pitanja Holokausta pri State Departmentu Douglas Davidson, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, ko-osnivač Milleinum Cities Initiative pri Columbia univerzitetu Susan M. Blaustain i direktor instituta Centropa Edward Serotta, kao uvodničar i moderator.

Govornici su kroz prizmu djelovanja La Benovalencije tokom troipogodišnje opsade Sarajeva govorili o vjekovnoj koegzistenciji i suživotu Bošnjaka, Srba, Hrvata, Jevreja i ostalih u Bosni i Hercegovini, kao trajnoj i univerzalnoj vrijednosti. Istaknuli su da su preživjeli Holokausta i njihove familije zajedno sa sugrađanima preinačili posljednju sarajevsku sinagogu u „Bosnu i Hercegovinu u malom“, odnosno u mjesto susreta, saradnje i uživanja u bogatstvu ljudi različitih vjerskih i nacionalnih osjećanja.

Izražena je velika zahvalnost za djelovanje La Benovalencije tokom opsade uz posebno isticanje njenog lidera Jakoba Fincija, kome nedvojbeno pripadaju velike zasluge jer su Jevrejska općina u Sarajevu i La Benovalencija bili otvoreni za sve Sarajke i Sarajlije bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Također, izražena je zahvalnost jevrejskoj humanitarnoj organizaciji JDC (Joint Distribution Committee) za pomoć La Benovalenciji, kao i svim građanima Sarajeva i BiH.

Na kraju je izraženo zadovoljstvo jer je multikonfesionalni i multietnički karakter bh. društva, koji je građen vijekovima, uprkos svim iskušenjima očuvan kao trajna kategorija i vrijednost u kojoj će buduće generacije u BiH imati priliku da uživaju.

Izložba „Survival in Sarajevo – The Story of La Benovalencija“ će na Capitol Hillu biti otvorena do 16. maja 2014. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.