Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
5.10.2013 11:05
Ambasada Bosne i Hercegovine u Washingtonu i Bosanskohercegovačko-američka Akademija nauka i umjetnosti upriličena je panel diskusija„Bosanski identitet poslije rata“

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Washington i Bosanskohercegovačko-američke Akademije nauka i umjetnosti u Washingtonu je 05. oktobra 2013 godine upriličena panel diskusija pod nazivom “ Bosanski identitet poslije rata”.

Diskusija je bila prilika za otvorenu razmjenu mišljenja sa panelistima u cilju istraživanja složenog pitanja bh. kulturnog i nacionalnog identiteta, dvadeset i jednu godinu nakon početka rata u Bosni i Hercegovini.

Tokom diskusije naglašeno je da pitanje bh. identiteta aktuelno kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zajednicama bh. dijaspore širom svijeta, gdje stariji Bosanci i Hercegovci nose sjećanja na traume, dok mlađe generacije Bosanaca i Hercegovaca žive odvojeno od svoga naslijeđa.

Nakon panel diskusije, zvanicama se obratila Jadranka Negodić, ambasadorica Bosne i Hercegovine u SAD, nakon čega je uslijedilo predstavljanje nove knjige Aleksandra Hemona “The Book of My Lives”, koga je predstavio Semezdin Mehmedinović.

U svom prigodnom obraćanju zvanicama, ambasadorica Negodić je iskazala zadovoljstvo što se ovaj kulturno-umjetnički program odvijao u ambijentu nedavno obnovljene svečane sale Ambasade Bosne i Hercegovine u Washington, D.C.-u, u kojoj je više nego prisutna atmosfera dva događaja koja su još u toku, izložbe Bosnian Born 20 Years Later i postavke jedinstvene kolekcije replike nakita i ukrasnih predmeta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine iz prahistorijskog i helenskog perioda, srednjovjekovne Bosne i filigrana iz 18. i 19. vijeka, koje je ustupila Zlatara Sofić.

Višečasovni kulturno-umjetnički program je završen muzičkim perfomansom AlmaNova, a izvođači su bili Almer Imamović i Jessica Pierce.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.