Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
21.3.2024 23:04
Ambasador Bosne i Hercegovine u SAD Sven Alkalaj bio glavni govornik na "iftaru solidarnosti između muslimana i Jevreja"

Ambasador Bosne i Hercegovine u SAD Sven Alkalaj je bio glavni govornik na muslimansko-jevrejskom međureligijskom iftaru koji su zajednički organizovali Američko muslimansko i višereligijsko vijeća za osnaživanje žena (AMMWEC) i jevrejska kongregacija "B’nai Tzedek" 21. marta 2024. godine u mjestu Potomac nedaleko od Vašingtona.

Ambasador Alkalaj je u svom govoru podijelio iskustvo zajedništva bosanskih muslimana i bosanskih Jevreja, koje je mnogo više od pukog suživota, a koje se gradilo stoljećima zajedničkog života u harmoniji. Naveo je da se to bosansko iskustvo često ističe kao model za normalan i zajednički život između Jevreja i muslimana. Istakao je da su bosanski muslimanski i Jevreji pomagali i štitili jedni druge u vremenima progona. Kao primjer toga, podsjetio je na priču o sarajevskom Purimu s početka 19. vijeka, kao i muslimane koji su štitili Jevreje tokom Drugog svjetskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji okupiranoj od strane sila osovine. Također je podijelio i priču o sarajevskoj Hagadi koju je kustos muzeja, musliman, sakrio u džamiji kako bi je spasio od nacista.
Naglasio je i važnost Muslimansko-jevrejske mirovne inicijative, koju su potpisali reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen Menachem Rosensaft u Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica u okviru programa kojim je obilježen Međunarodni dan sjećanja na holkaust.
Ambasador je zaključio da priče koje je podijelio s prisutnima predstavljaju primjere građanske odgovornosti, hrabrosti, abrahamskog jedinstva i susjedske solidarnosti, koje se moraju njegovati i prenositi na buduće generacije.

Ovaj međureligijski iftar koji se također naziva "iftar solidarnosti između muslimana i Jevreja", organiziran je u sinagogi navedene kongregacije "B’nai Tzedek". Na početku iftara, nakon prekida posta, u sinagogi je proučen ezan, muslimanski poziv na molitvu, i klanjana je večernja molitva, akšam namaz.

Prisutnima su se obratili i predsjednica AMMWEC-a Anila Ali, glavni rabin i osnivač kongregacije "B’nai Tzedek" Stuart Weinblatt, ambasador Izraela u SAD Michael Herzog, te zamjenik specijalnog izaslanika za praćenje i borbu protiv antisemitizma američkog State Departmenta Aaron Keyak.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.