Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.3.2024 22:48
Kulturno-informativni centar Ambasade BiH u Zagrebu organizirao tribinu "Paradoksi, dramatika i tragika sevdalinke"

Kulturno-informativni centar Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu je 20. marta 2024. godine organizirao tribinu "Paradoksi, dramatika i tragika sevdalinke". Gost-predavač bio je akademik Esad Bajtal, recezent i pisac predgovora i brojnih stručnih knjiga iz oblasti kulture, umjetnosti i humanističkih znanosti.

Na predavanju uz mnoštvo analitičkih posredovanih stihova sevdalinke, dr. Bajtal je istakao da sevdalinka svoje prividno iracionalne zasade temelji na "logici srca o kojoj razum ništa ne zna" (B.Pascall), postajući time "religija ljubavi, odnosno religija ženskog srca, koju, zajedno sa ženama propovjedaju, odnosno pjevaju i sami muškarci. Čineći to nerijetko gorljivije i od samih žena". Jer, kako smo također mogli čuti "muškim okom gledano, sve na ženi je pogubno neodoljivo. I čim se pojavi na momačkom horizontu, nastaje drama neodoljive čežnje i očaja".

Predavanje je teklo po principu "red priče, red muzike", a uz pomoć odabranih audio segmenata najboljih izvođača sevdalinke. Obzirom na način vlastite poetske artikulacije i tematski raspon, "životne fenomenologije kojom se bavi", sevdalinka, kako smo to mogli čuti "poprima smisao autentične bosanske filozofije, prepune nevidljivih ili teško vidljivih paradoksa". Otuda i naslov predavanja "Paradoksi, dramatika i tragika sevdalinke", koju predavač dijalektički definira kao "bol koji pjeva" i "radost koja boli".

Ovo predavanje, u punoj dvorani Kulturno-informativnog centra, propraćeno je sa vidnom pozornošću prisutnih, među kojima su bili i ugledni gosti poput bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a akademik Bajtal je za svoje izlaganje nagrađen dugim i spontanim aplauzom svih prisutnih.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.