Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
22.2.2024 21:49
Ambasadorica Danka Savić predala akreditivna pisma generalnom direktoru IAEA Rafaelu Marianu Grossiju

Predstavnica Bosne i Hercegovine pri OSCE-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču ambasadorica Danka Savić predala je 22. februara 2024. godine akreditivna pisma generalnom direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelu Marianu Grossiju.

Tokom razgovora sa generalnim direktorom Grossijem, ambasadorica Savić se zahvalila na dragocjenoj pomoći koju Agencija pruža Bosni i Hercegovini, te napomenula da BiH, iako nije nuklearna država, i dalje ulaže značajne napore da bude vrijedna članica ove Organizacije, usvoji i implementira najvažnije međunarodne ugovore, konvencije i sporazume koji se odnose na našu radijaciju i nuklearnu međunarodnu obavezu.

“Namjeravamo dalje jačati pravni i regulatorni okvir koji se odnosi na nuklearnu i radijacijsku sigurnost i sigurnost u skladu sa međunarodnim standardima”, istaknula je ambasadorica Savić.

Potom je generalnog direktora IAEA upoznala da je u Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine, u decembru prošle godine imenovano novo rukovodstvo. Generalni direktor Grossi je kazao da tekući rad Agencije, od jačanja kapaciteta nuklearne medicine do upravljanja radioaktivnim otpadom može biti veoma značajan za razvoj nuklearne nauke u BiH, te poželio ambasadorici Savić uspješan rad.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.